Astrofysiker: ”Koloniseringen av Mars kommer falla platt”

De som reser till Mars med Mars One kommer aldrig kunna återvända till jorden. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 19 mar 2015 2015-03-19
E-post 41

NEDERLÄNDERNA Om tio år vill det privatfinansierade initiativet Mars One kunna sätta människor på Mars. Men nu får projektet kritik av en av de personer som anmält sig att bli en framtida kolonisatör.

Mars One är det privata nederländska rymdprojektet som har som mål att börja kolonisera planeten Mars år 2025.

Projektet har bland annat gjort sig känt för hur man rekryterat kolonisatörer till sin framtida bosättning. Resan vill man finansiera genom ett Big Brother-liknande koncept där individer som vill resa till den röda planeten ska förberedas framför TV-kameror. Efter en tio år lång utbildningsperiod kommer de deltagare som återstår få lämna jorden för alltid.

Projektet har dock inte mötts med beundran och nyfikenhet rån alla håll. Kritiker menar bland annat att Mars One inte kommer att kunna finansieras fullt ut och att det är moraliskt fel att inte erbjuda kolonisatörerna en möjlighet att återvända till vår planet.

Vad som varit gemensamt för all kritik är att den kommit från människor utanför själva projektet. Fram tills nu.

I en artikel i brittiske The Guardian skriver en av projektets deltagare, irländske astrofysikern Joseph Roche, att projektet antagligen inte kommer att lyckas.

– Jag tror att bristerna i urvalsprocessen, i kombination med [Mars Ones] ovilja att engagera sig och samarbeta med forskarvärlden, innebär att tiden kan ha kommit för Mars One att erkänna att denna satsning är orimlig och att de istället bör anstränga sig för att stödja andra spännande och mer livskraftiga kommande rymdprojekt, skriver Joseph.

Projektet överdrivet och dödsdömt

Enligt astrofysikern själv är hans artikel ett svar på Mars Ones val att publicera en top-10-lista över de kandidater som donerat mest till projektet.

Reuters rapporterar att Mars One dock förnekar att kandidaternas egna ekonomiska bidrag till projektet skulle kunna påverka urvalsprocessen.

I en intervju med sajten Matter Magazine har Joseph Roche även berättat att projektet starkt överdriver hur många som sökt sig till projektet och att Mars One även försöker få sina deltagare att köpa merchandise av dem för att kunna öka sina chanser att väljas ut i den slutgiltiga gallringen.

– Min mardröm är att människor ska fortsätta att stödja det här projektet, bidra med pengar och uppmärksamma det. För till slut kommer det till en punkt då allt faller platt, berättar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag