Åtalet: RFSL-anställd våldtog migranter

Foto: Patrik Svedberg
  • Torsdag 11 mar 2021 2021-03-11
E-post 146

STOCKHOLM En man i 50-årsåldern har åtalats för ett flertal våldtäkter och sexuella ofredanden mot fyra migranter. Övergreppen skedde när migranterna sökte hjälp hos mannen som då jobbade som migrantkonsulent på RFSL Stockholm.

Enligt åklagaren Paulina Pilati har mannen gjort sig skyldig till sex fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande som ägde rum på mannens tjänsterum i Stockholm.

Migranterna var mellan 26 och 28 år vid tillfällena och upplevde sig enligt åklagaren vara i beroendeställning till mannen.

– De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige. Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, säger Paulina Pilati i ett pressmeddelande.

Mannen har suttit häktad sedan 11 december i fjol. Enligt stämningsansökan förnekar han brott, och han är tidigare ostraffad.

Efter att anklagelserna kommit fram har mannen avskedats från RFSL, som står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Läs även: Region har lagt över 2 miljoner kronor på hbtqi-certifiering: ”Otroliga pengar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag