Attacken mot Ukrainas militärbas var väntad

Bild: Privat/Mil.ru/CC BY 4.0,
  • Torsdag 17 mar 2022 2022-03-17
E-post

”Söndagens attack mot den ukrainska militärbasen i Javoriv är inte en attack som ska ses som någon form av desperation från Ryssland, utan är ur rysk synvinkel en strategisk viktig och nödvändig attack. Samtidigt skickar Ryssland ut en skarp markering mot väst och vill visa på Rysslands militära förmåga och beslutsamhet i kriget” menar Andreas Högström, som kommer skriva militära krönikor för Nyheter Idag under Ukrainakriget.

Enligt ukrainska källor avfyrade Ryssland runt 30 ryska robotar och raketer mot den ukrainska militärbasen vid Javoriv, som ligger 2,5 mil från den polska gränsen, på söndagen. Militärbasen är en mindre bas om man räknar antal förläggningshus, lektionssalar och förråd men har ett mycket stort övningsområde med en hög övningskapacitet.

Fastigheterna på basen är väldigt koncentrerat placerade och utgör ett lätt mål för ryska raketer, och attacken på basen kan få en strategisk negativ effekt för Ukraina på längre sikt då basen troligen har haft flera viktiga uppgifter i kriget.

Mycket tyder på att basen har använts till att ta emot ukrainska medborgare som har kommit tillbaka till Ukraina för att strida, leveranser av utländsk materiel och olika vapensystem samt utbildning av nya soldater till den ukrainska armen.

Att basen ligger långt från fronterna gör den viktig när man behöver dra tillbaka sina militära enheter för vila, för att dela ut ny utrustning och ge kompletterande utbildning innan enheterna skickas tillbaka till fronten. Det gäller framförallt de nyuppsatta militära förbanden av tidigare civila som behöver mer omfattande och kompletterande utbildning framöver.

Ukraina bör ha varit förberedda på en kommande attack, som samtidigt kan var svår att värja sig ifrån. Man får hoppas att Ukraina redan innan attacken spred ut sin utrustning, sitt material och sin militära personal på hela övningsområdet för att minska skadeverkan vid en attack.

Rent strategiskt borde attacken ha kommit redan efter den första veckan när ryska armen hade kört fast på samtliga fronter, och efter att USA och flera europeiska länder beslutade att påbörja leveransen av material, som exempelvis olika modeller av pansarvärnsvapen.

Attack tyder på att den ryska militärledningen inte riktigt har en bra helhetsbild på vad som sker, vilket skulle  förklara varför attacken tycks komma i fel ordning, som så mycket annat har gjort för Ryssland under detta krig.

Den tillgängliga information som finns tyder på att Ryssland lider stora förluster, har problem med sin egna logistik och ligger efter i sitt krigsschema. Det som händer då är att militärledningen på alla nivåer har för mycket information att sålla mellan. Det innebär att det är för mycket som måste göras, och att det blir svårt för den ryska militärledningen att veta vad man ska göra först och när.

Andreas Högström har en bakgrund inom Försvarsmakten och Hemvärnet och har arbetat med stab och ledning på kompani- och bataljonnivå.

Läs även: ”Krävs alldeles för stora resurser att ta och hålla Gotland”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag