Avslöjad: Influencer klippte in sig själv i utlandsbilder

En av Johanna Olssons uppmärksammade fejkbilder. Bild: Faksimil Instagram
  • Lördag 20 okt 2018 2018-10-20
E-post 363

PARIS? En framgångsrik svensk influencer har avslöjats med att klippa in sig själv i olika bilder, bland annat från Paris. Tilltaget uppmärksammas av Emanuel Karlsten, men influencern slår ifrån sig kritiken och förklarar att hon helt enkelt hade ont om tid. 

En framgångsrik svensk influencer har fuskat med sitt influerande, avslöjar Emanuel Karlsten i Breakit. Det handlar om Johanna Emma Olsson, med en halv miljon Instagramföljare från hela världen, som har klippt in sig själv i olika bilder från bland annat Paris.

Det handlar inte heller om särskilt välgjorda manipulationer, som i exemplet nedan där Johannas ena ben ser ut att sugas in i bron bakom henne.

Influencer marketing är en snabbt växande marknad, där influencers får betalt av olika företag för att marknadsföra deras produkter på sociala medier. Olsson uppgav själv till Resumé att hon fakturerar 15 000 kronor för en bild där hon gör reklam för en produkt, och att hon fakturerar för kring 500 000 på ett år.

Olssons hafsigt manipulerade bilder började uppmärksammas på sociala medier under veckan, och Emanuel Karlsten har gått igenom hennes Instagramkonto där han hittat ett stort antal uppenbart retuscherade bilder. I den här lämnar Olsson till exempel ingen skugga.

I ett annat fall som Karlsten uppmärksammar har Olsson helt enkelt tagit en bild från en annan influencer och klippt in sig själv istället.

Här lånar Olsson sin kollegas balkong en stund.

Olsson har tidigare uppmärksammats då hon instagrammade att hon åt pasta i Venedig, men sedan skrev i bildtexten att hon naturligtvis inte åt pastan på riktigt utan bara poserade. Pastan skall ha skänkts bort till ”en hemlös person”.

I en serie filmade ”stories” på Instagram har Olsson berättat om omständigheterna kring de uppmärksammade fejkbilderna. Olssons förklarar där att hon var i Paris, men att det regnade och att hon hade ont om tid och därför valde att photoshoppa in sig själv i andra bilder.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag