Balis attack mot Wolodarski: ”Lagt lögner i munnen på en förintelseöverlevare”

Hanif Bali och Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 21 dec 2019 2019-12-21
E-post 4436

Nu anklagas DN och dess chefredaktör Peter Wolodarski av Hanif Bali (M) för att i ett cyniskt spel mot Moderaterna ”lagt lögner i munnen på en förintelseöverlevare”. Detta efter påståenden om att M-ledaren Ulf Kristersson lovat förintelseöverlevaren Hédi FrIed att aldrig ha något samröre med SD, något som Kristersson förmodligen aldrig sagt.

När det stod klart att Ulf Kristersson träffat SD-ledaren Jimmie Åkesson för ett enskilt möte lät inte kritiken vänta på sig. Flera journalister och debattörer återgav ett citat ur Dagens Nyheter som tidigare rapporterat om ett möte mellan M-ledaren och förintelseöverlevaren Hédi Fried.

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, lyder citatet i DN.

DN-citatet förefaller inte korrekt

Det omtalade citatet har kommit att bli ett slagträ mot Kristersson där politiska opponenter menar att han sviker en förintelseöverlevare. Kristersson å sin sida har i en Facebookstatus förklarat att hans löfte inte är korrekt återgivet.

 

”När vi pratade om det kommande valet 2018, så sa jag till Hédi Fried precis samma sak som jag sa till alla andra inför förra valet: Att de fyra allianspartierna gemensamt sökte mandat för att bilda regering, och att den alliansregeringen inte skulle samarbeta med SD. Jag lovade däremot inte att aldrig samtala med, eller ha något slags samröre med SD och deras partiledare Jimmie Åkesson”.

Han berättar vidare att han samtalat med Hédi Fried om just detta och då har Fried ”konstaterat att hon har samma minnesbild” av vad Kristersson egentligen sade i det tidigare mötet där DN närvarade.

Och under lördagen bekräftar Hédi Fried samma sak som Kristersson uppger på Facebook när en DN-journalist kontaktar henne. ”Det stämmer som han säger”, skriver hon till tidningen.

Bali: ”Lagt lögner i munnen på en förintelseöverlevare”

Givet det både Kristersson och Fried själva nu uppger förefaller det omtalade citatet i DN inte vara korrekt. Med bakgrund av den kritikstorm Moderaterna och dess partiledare fått utstå, är inte kritiken tillbaka mot DN nådig.

En av dem som formulerar sig som skarpast är riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

”Peter Wolodarski och DN har alltså under veckors tid lagt lögner i munnen på en förintelseöverlevare och använt henne som slagträ – enbart för att pissa på Moderaterna”, skriver Bali på Facebook.

När Nyheter Idag frågar Bali om han tror att det omtalade citatet var tillspetsat av DN med avsikt svarar han något kryptiskt.

– Självklart inte. DN är ju kända för att aldrig ljuga. Allt från den där brandmannen i boden till min ryssavlyssning av UD.

Med ”ryssavlyssning” refererar Bali till en artikel som insinuerade att han, tillsammans med Nyheter Idag, signalspanat på utrikesdepartementet å främmande makts vägar för att komma åt information om den förre detta ledarskribenten Patrik Oksanen på lokaltidningen Hela Hälsingland.

I själva verket handlade den saken om ett mejl som Nyheter Idag-journalisten Pelle Zackrisson begärt ut från UD enligt offentlighetsprincipen och inget annat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag