Barnen grep pistolmannen som sköt deras pappa på campingen – ”Tolvåringen var förtvivlad”

Polisen letade i gräset efter spår på campingen där skottlossningen ägt rum. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 jul 2016 2016-07-12
E-post

SÖDERTÄLJE En man beväpnad med revolver och jaktknivar sköt en småbarnspappa på en camping utanför Södertälje på tisdagen. Pistolmannen kunde gripas efter att barnen till den skjutne brottade ner gärningsmannen och tog vapnen ifrån honom. Det berättar ögonvittnen för Nyheter Idag.

Det var dramatiska scener som utspelade sig på en Farstanäs camping strax utanför Järna på tisdagen. En man, boende i husvagn på campingen, drog fram en revolver och sköt en småbarnspappa som också bodde på campingen tillsammans med sina barn. Det berättar ögonvittnen, som vill vara anonyma, för Nyheter Idag.

– Han har fem barn och tre av dem var med här, berättar vittnena som själva bor på campingen.

Det yngsta barnet uppskattas vara ungefär 12 år gammal, de andra två 18 respektive 20 år gamla. Efter ett pappan blev skjuten sprang de äldre barnen efter pistolmannen, tog både revolvern och knivarna ifrån honom och brottade sedan ner gärningsmannen i väntan på polis.

– Jag såg att de brottade ner honom. De tog vapnet, kom ner med det och lade det på gräsmattan där nere. Sen kom han ner med en bunt knivar också som han tagit ifrån honom.

– Tolvåringen var jätteledsen och förtvivlad. Vi försökte lugna ner honom. Men han såg inte när det hände, jag frågade honom iallafall.

Sprang fram med handdukar för att stoppa blödningen

När Nyheter Idag anländer till platsen träffar vi campinggäster både från Tyskland, Holland, Danmark och Norge förutom svenskar som bor där. Flera personer berättar att polisen sökt igenom den husvagn där gärningsmannen bodde. Utanför pistolmannens husvagn står en barnvagn och en klotgrill. På gräsmattan några meter ifrån letar flera poliser efter spår i gräset. En polis kommer gående med en metalldetektor.

En kvinna i receptionen berättar att det är en av de lugnaste campingar hon jobbat på och hon förstår inte alls hur något sådant här har kunnat hända. Samma sak säger flera campinggäster, det har inte varit något bråk eller oroligheter tidigare på campingen. Ej heller var det något bråk innan pistolmannen sköt småbarnspappan.

– Det var inget bråk, det var inget käbbel eller någonting.

Ögonvittnena som Nyheter Idag har talat med såg när pappan blev skjuten. De berättar att han stapplade iväg en bit mot en annan husvagn innan han föll ihop på marken. Sedan sprang de efter och ryckte till sig handdukar för att försöka stoppa blödningen. De uppskattar att han blev skjuten med två eller tre skott.

– Vi försökte prata med honom så han höll sig vaken. Han var vaken ända tills ambulanshelikoptern kom för att hämta honom.

Trots att Nyheter Idag frågar flera personer på campingen om någon vet vad som föranledde skottlossningen är det ingen som har en aning. Vittnena ska ha hört när den skjutne pratade med polisen.

– När polisen frågade så sa han att det var fel man.

Både den gripna pistolmannen och småbarnspappan som blev skjuten beskrivs som svenskar. Ingen på campingen har några uppgifter om de kände varandra. De ska inte heller bo i närheten av varandra på campingen.

Tyska turister: ”Sista gången vi åker till Sverige”

Efter skottlossningen kom först en polisbil och de poliserna tog hand om gärningsmannen. Sedan kom ytterligare tre till fyra bilar till och en ambulanshelikopter. Sen kom även en polishelikopter till platsen.

– De var väl här för att de skulle ta fotografier uppifrån eller någonting, jag vet inte. Och sen var teknikerna här med hundar. Men nu är det lugnt och skönt igen, säger ögonvittnena som hjälpte den skjutne mannen.

– Det är verkligen jättekonstigt, det är mitt i idyllen.

När vi talar med med turister från Tyskland berättar de att de har tagit en bit av polisens avspärrningsband som souvenir från Sverige. I övrigt är de chockade över vad som hänt och kan inte förstå att något sådant kan inträffa på en camping där i huvudsak pensionärer och barnfamiljer bor.

– Det är sista gången vi åker till Sverige, säger de till Nyheter Idag.

Ett par kvinnor på campingen går till receptionen och frågar om de vågar bo kvar på campingen efter det som hänt.

Polisen skriver på sin hemsida att de rubricerar händelsen som försök till mord. När Nyheter Idag tidigare talade med Albin Näverberg vid Stockholmspolisens regionledningscentral var han tystlåten om händelsen av utredningstekniska skäl.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag