Belgisk tidning: Svensk medborgare gripen för terrorbrott

I bakgrunden övervakningsbild från flygplatsen i Bryssel. Inklippt i bild, Osama Krayem.
  • Fredag 8 apr 2016 2016-04-08
E-post 1943

BELGIEN Den eftersökte mannen i hatt som flera myndigheter i Europa har jagat efter terrordåden i Bryssel är nu gripen i Anderlecht i västra Bryssel, enligt belgiska medier. Ytterligare två har gripits varav en uppges vara Osama Krayem, som enligt den belgiska tidningen Het Nieuwsblad är svensk medborgare.

Under fredagen greps den eftersökte mannen i hatt som syns på övervakningsbilder i samband med terrordådet på en flygplats i Bryssel. Ytterligare två personer har gripits varav en ska vara Osama Krayem, som är svensk medborgare enligt den belgiska tidnignen Het Nieuwsblad.

Belgiska åklagarmyndigheten har bekräftat att det genomförs insatser där personer kopplade till terrordåden är gripna. Men de vill inte gå närmare in på detaljer om vilka dessa gripna personerna är.

Den 28 januari förra året avslöjade Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsonsin blogg att Osama Krayem poserar på bilder med vapen samt islamiska statens flagga som skymtar i bakgrunden. Bilderna har publicerats på Facebook och i kommentarsfältet till bilderna kallas Krayem för ”soldat” och får även lyckönskningar. Enligt Aftonbladet har mannen rest till Syrien under vintern 2015.

Osama Kraymen ska haft sin vistelseadress i Malmö när han bott i Sverige. Förutom vad som ser ut att vara ett engagemang i Islamiska Staten berättar Gudmundson även att Krayem förefaller varit aktiv i normalt islamiskt föreningsarbete, företrädesvis Malmös Unga Muslimer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag