Beskedet: Var sjätte svensk vill ha totalstopp för asylinvandringen

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 5 jul 2020 2020-07-05
E-post 3929

SVERIGE En klar majoritet av svenska folket vill inte att Sverige fortsätter ta emot asylmigranter i samma takt som tidigare. Det visar en ny opinionsmätning från SVT/Novus. Undersökningen visar också att 16 procent av de tillfrågade vill att Sverige inför totalstopp på asylinvandring.

Flera partier, som S, L och MP säger nej till volymmål medan M och SD å andra sidan antingen vill ha volymmål eller helt stoppa asylinvandringen.

Med den parlamentariska migrationsutredningen på väg att avslutas i nästa vecka kommer nu nya siffror till stöd för en mer restriktiv migrationspolitik.

63 procent av de drygt tusen tillfrågade i Novus mätning som gjorts på uppdrag av SVT svarar att Sverige ska ta emot färre asylsökande än de ungefär 22 000 som sökte asyl i Sverige förra året. Det är en ökning sedan förra gången Novus ställde frågan, i maj 2018. Då svarade 56 procent att man ville ha färre asylsökande.

Andelen som vill att Sverige ska öka mottagandet har gått ner från 12 procent till 8 procent.


Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

 

Av de tillfrågade vill 16 procent att Sverige inför totalt stopp för asylsökande. 28 procent vill se max 10 000 per år. Tillsammans utgör de två alternativen en stor majoritet av de som gav ett svar (29 procent svarade ”vet ej”).

Opinionsmätningen visar också att 11 procent av de tillfrågade inte vill se någon övre gräns på hur många som ska få komma till Sverige och söka asyl.


Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

 

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag