Björklund gjorde en ”Åkesson” – ej rasism enligt Hinnfors

  • Måndag 11 aug 2014 2014-08-11
E-post 0

STOCKHOLM Under söndagens demonstration mot ISIS jämförde Folkpartiets Jan Björklund islamism med nazism. Samma sak gjorde Jimmie Åkesson under sitt sommartal i Sölvesborg. –Det är skillnad, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

När Jan Björklund, Folkpartiet, höll tal på Medborgarplatsen med anledning av ISIS framfart i Irak och Syrien jämförde han islamism med nazism. Samma sak gjorde Jimmie Åkesson under sitt sommartal i Sölvesborg nyligen.

Efter Åkessons tal hävdade Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, i en intervju i Svenska Dagbladet att det uttalandet kunde göra det svårare för Åkesson att förneka rasism.  Nyheter Idag har frågat Jonas Hinnfors hur han ser på Björklunds uttalande.

Är det rasistiskt att jämföra islamism med nazism?

-Både ja och nej. Det är alltid problematiskt att plocka ut en mening ur sitt sammanhang. Men det som skiljer Åkessons och Björklunds uttalanden åt är att deras respektive partier har helt olika politik. När jag gjorde min analys av Åkessons sommartal satte jag det i en kontext med partiets beskrivning av det svenska samhället, hur man i svepande ordalag pratar om svenskhet och den kristna kulturen. Man rör sig i en kontext där man hela tiden likställer islamism med islam, säger Jonas Hinnfors.

-När det gäller Björklund och Folkpartiet så är kritiken av ISIS och den islamistiska rörelsen lika stark men där går det inte att inte att dra några likhetstecken mellan islamism och islam om man ser till partiets retorik i övrigt.

Det som skiljer Åkessons och Björklunds uttalanden åt är att de respektive partiernas syn på kultur, religion och invandring är så olika, menar Jonas Hinnfors.

-Folkpartiet står för öppenhet, välkomnande och tolerans, säger han.

Får man kritisera islamism?

-Ja det får man absolut göra. Men när man sätter in uttrycket i den bredare kontexten kan man lätt dra olika slutsatser av att Åkesson gör det och Björklund gör det, säger Jonas Hinnfors.

Samtidigt har Jimmie Åkesson och SD ändrat sin retorik, menar han,

-De senaste åren har Jimmie Åkesson varit väldigt noga med att skilja på islam och islamism. Jag är inte personen att säga att Åkesson är rasist eller att SD är ett rasistiskt parti, säger Jonas Hinnfors.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag