Böter och samhällstjänst straffet för livsfarliga bilsläpningar

Två av de dömda samt en av målsägarnas skador (i mitten). Foto: Polisens förundersökning
  • Fredag 2 mar 2018 2018-03-02
E-post 3204

MALMÖ Samhällstjänst och böter blir straffet för de tre gärningsmän som döms för livsfarliga bilsläpningar i Malmö och Lund. Nu ska åklagare Fredrik Jönsson ta beslut om ett eventuellt överklagande av domen. – Jag ska läsa igenom domen noga och överväga om jag ska överklaga eller inte, säger Jönsson till Nyheter Idag.

FAKTA: Därför publicerar vi namn

Två omständigheter ligger till grund för att Nyheter Idag publicerar namn på de dömda gärningsmännen.

– Gärningarna är mycket allvarliga. Det ligger i farans riktning att de som släpas efter bilar kan skadas allvarligt eller till och med mista livet.

– Gärningarna har varit riktade mot allmänheten, i det här fallet förbipasserande som påkallats uppmärksamhet varpå bilsläpningarna sedan ägt rum.

Nyheter Idag bedömer att dessa omständigheter talar för att publicitetsskadan är försvarlig.

Under fredagen meddelar Malmö tingsrätt dom i målet om de så kallade bilsläpningarna förra året i Malmö och Lund.  Vid flera tillfällen har personer i en bil stannat för att fråga förbipasserande om vägbeskrivning varpå de sedan hållt tag i personerna samtidigt som bilen körts iväg. På så sätt har målsägarna släpats efter bilen och ådragit sig skador.

Tre av de åtalade döms av Malmö tingsrätt för händelserna där samtliga är födda 1998. En person frikänns från åtalspunkten om grov misshandel. Gärningarna har skett i samförstånd.

Alain Markenbjörk döms för misshandel, försök till misshandel och ofredande till skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar.

Azur Basic döms för ofredande och medhjälp till misshandel. Han frias från åtalspunkten om grov misshandel. Tingsrätten dömer till villkorlig dom och dagsböter 60 á 50 kronor.

Franz Philip Bilel Said Schäfer döms för misshandel samt ofredande till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst.

Nyheter Idag har talat med kammaråklagare Fredrik Jönsson som i stämningsansökan menar att gärningen utgör grovt brott. I tingsrättens dom bedöms gärningarna som misshandel av normalgraden.

– Jag ska läsa igenom domen noga och överväga om jag ska överklaga eller inte.

Enligt åklagaren ligger det i farans riktning att de som drabbas av bilsläpningarna kan skadas mycket allvarligt, i praktiken med livet som insats.

– Det som jag skrivit i min gärningsframställan och även argumenterat för på rättegången är att jag menar det är livsfarligt och att de har visat särskild hänsynslöshet och råhet.

– I alla de här fallet har det varit unga män i 20 till 30-årsåldern som man har gett sig på. Sen har de här gärningsmännen inte haft någon anknytning till de personerna, så på så vis har det varit folk i allmänheten som har drabbats.

+PLUS Ta del av dom och förundersökning ur åtalet för bilsläpningarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag