Claes Malmberg drog skämt om förorten – anklagas för hatbrott

Claes Malmberg. Foto: Skärmdump från TV4 Play
  • Fredag 10 sep 2021 2021-09-10
E-post 1662

SVERIGE Komikern Claes Malmberg får hård kritik efter att ha sjungit en skämtvisa om skjutningarna i förorten. Enligt aktivisten Nattalie Ström Bunpuckdee är skämtet ”närmare ett hatbrott än satir”.
– Är det så att folk känner sig kränkta och upprörda så ber jag givetvis om ursäkt, säger Malmberg.

I senaste avsnittet av TV4-programmet Parlamentet kom gängskjutningarna på tal.

– Det är så ofta på tv nu att man knappt orkar bli upprörd längre. Lite som Anis Don Demina, sade programledaren Anders S. Nilsson.

Komikern Claes Malmberg tog vid med ett skämt om att texten i barnvisor har skrivits om för att anpassas till verkligheten i förorterna. Han gav ett exempel på en sådan visa som han framförde med typisk förortsbrytning:

I ett hus i ortens slut, liten gangster tittar ut
Svenne lobba brann så fort, knacka på dess port
Hjälp ack, hjälp ack, hjälp du mig, annars skjutas mig
Kom ja kom i huset in, låt mig flå ditt skinn

Visan möttes av skratt och applåder från publiken och de andra komikerna. Men alla är inte lika roade.

SVT rapporterar att TV4-programmet har fått kritik, bland annat av aktivisten och förortspoeten Nattalie Ström Bunpuckdee som skrivit ett uppmärksammat inlägg om detta på Instagram.

– Här gick det inte att missförstå att folk som inte har någon relation till förorten hånar vår död, säger hon till SVT.

– För mig är det där inte satir. Om man faktiskt kollar kriterierna är det snarare och närmare ett hatbrott än satir, säger Bunpuckdee, som anser att Claes Malmberg sparkar nedåt på en utsatt grupp.

– Det handlar inte om en enskild händelse utan om en människosyn som tar form på grund av att vi har avhumaniserats, på grund av att vi per automatik kriminaliseras av att bo i förorten.

Programmets producent Johan Janrell skriver till SVT att kritiken bygger på ett missförstånd.

”Programmet gör narr av att samhället har lämnat utsatta områden åt sitt öde, och det känslokalla i att privilegierade ser sig själva som större offer än de som dör”, skriver han och fortsätter:

”Misslyckade och träffsäkra imitationer av dialekter och sociolekter är en återkommande källa till humor i Parlamentet, det är tråkigt att folk tar illa vid sig, men programmet driver med alla.”

Till Expressen säger Claes Malmberg att det inte var han som skrev skämtet, men att han heller inte sade ifrån när han fick det i sitt manus.

– Är det så att folk känner sig kränkta och upprörda så ber jag givetvis om ursäkt, säger han.

Läs även: Rektor döms – lät skolan betala den egna lyxkonsumtionen

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag