Crowdfunding i omloppsbana

Så här kan det snart se ut i rymden. Bild: Planetary Society
  • Torsdag 21 maj 2015 2015-05-21
E-post 20

RYMDEN I framtiden kan satelliter komma att styras med segel. Solsegel. Under gårdagen togs ett viktigt steg då den crowdfundade satelliten LightSail placerades i omloppsbana.

Idén att ”segla” med solljuset som ”vind” är inte ny, och rent teoretiskt är det inga problem. NASA har haft flera planerade projekt som involverat solsegel, men som av olika anledningar inte blivit av. Nu är det istället den ideella organisationen Planetary Society som tack vare privata donationer tar täten och faktiskt kan komma att pröva tekniken praktiskt.

LightSail är en så kallad CubeSat, en standardiserad storlek för minisatelliter som har gjort det möjligt för universitet och andra att skicka upp små satelliter i omloppsbana. Dessa satelliter liftar som regel med raketer som ändå behövt skjutas upp men som har plats före lite extra last. Ett problem för dessa minisatelliter, kanske inte större än brödlimpor, har dock varit att det är svårt att få plats med system för framdrift och styrning. Med LightSail vill man testa om solsegel kan vara ett alternativ. Satelliten innehåller trots sin ringa storlek ett segel på 32 kvadratmeter.

Den satellit som nu skjutits upp ligger emellertid inte högt nog för att testa den faktiska styrningen med solsegel. Atmosfären är nämligen även på denna höjd för tät. Istället handlar det om att provköra systemen inför nästa uppskjutning om drygt ett år. Då skall LightSail placeras på 720 kilometers höjd, där atmosfären är tunn nog för att styrning med seglet skall vara möjlig.

För den som vill hjälpa till med projektet finns deras kickstarter-kampanj. För den som bara vill veta mer finns videon nedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag