Cyberrånare tog kontroll över bankernas datorer – Bytet, en miljard dollar

Nätfiske. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 16 feb 2015 2015-02-16
E-post 56

VÄRLDEN Ett bankrån så väl utfört att självaste Jönssonligan skulle bli avundsjuka slutade med att rånarna kunde promenera iväg med kanske så mycket som en miljard dollar.

Rånet utfördes på nätet och enligt det ryska datasäkerhetsbolaget Kaspersky Lab är det en hackergrupp som getts namnet Carbanak – efter namnet på den programvara som använts – som ligger bakom.

När det kommer till rån i cyberrymden har tjuvar och banditer länge gett sig på enskilda individer, men enligt Kaspersky visar det här att cyberrånen nu gått in i en ny fas.

Rånarna har lyckats infektera datorer hos nästan hundra banker i 30 olika länder med skadlig kod, genom en så kallad phishing-attack. Man har utnyttjat bankanställdas oförsiktighet runt om i världen, och fått dem att öppna e-post med infekterade bilagor.

– De här attackerna visar att kriminella kommer att utnyttja varje sårbarhet i varje system, säger Sanjay Virmani, enhetschef för digitala brott vid Interpol, till brittiska BBC.

Sofistikerat rån

När bankdatorerna väl infekterats har rånarna i lugn och ro kunnat gå igenom systemen och därigenom få tillgång till de anställdas inloggningsuppgifter.

Efter att rånarna lyckats få tillgång till administrativa datorer i bankernas nätverk har man helt sonika kunnat föra över monstersummor till egna konton i både USA och Kina.

Vad som är särskilt med just detta rån, enligt Nyhetsbyrån Direkt, är att rånarna enbart stulit bankernas pengar, och inte kundernas.

I en rapport skriver även Kaspersky att rånarna ibland till och med fått bankomater att mata ut sedlar vid särskilda tidpunkter.

Enligt sajten Security Week har bland annat flera banker i Europa drabbats, däribland Norge och Island. I dagsläget verkar dock Sverige ha förskonats från cyberrånarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag