Danmarks regering spricker

  • Torsdag 30 jan 2014 2014-01-30
E-post 0

Efter tumult i danska Socialistisk Folkeparti väljer nu partiet att lämna regeringen, rapporterar tidningen Jyllandsposten. Samtidigt hoppar Annette Vilhelmsen av som ordförande för det krisdrabbade partiet.

Detta sker efter den så kallade Dong-affären, ett regeringsförslag om att sälja en stor aktiepost i statliga energibolaget Dong till investeringsbanken Goldman Sachs. Förslaget på försäljningen kom efter att Dong Energy gått med miljardförluster och var i behov av mer kapital. Investeringsbanken Goldman Sachs var villiga att betala omkring åtta miljarder danska kronor för 19 procent av aktierna i bolaget.

Men frågan uppmärksammades och mötte på stort motstånd. Bland annat kommenterade förre statsministern Poul Nyrup Rasmussen (S) försäljningen för ”en katastrof”.

Splittringen hos Socialistisk Folkeparti rörande försäljningen av Dong har varit mycket stor. Motståndet mot försäljningen har varit särskilt problematiskt för Annette Vilhelmsen då de egna supportrarna i partiet gjordt uppror mot henne som partiordförande och mot SF: s linje i regeringen, där SF alltså var för en försäljning.

Dong-affären var den utlösande faktorn men enligt Jyllandsposten var det en ackumulerad frustration som byggts upp under de två och ett halvt år som SF ingått i regeringen.

Socialistisk Folkeparti måste nu välja en ny partiordförande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag