Danske poeten Yahya Hassan dömd för misshandel

Den danske poeten Yahya Hassan. Foto: Mogens Engelund
  • Måndag 9 mar 2015 2015-03-09
E-post 33

DANMARK Den kontroversielle poeten Yahya Hassan, som mottagit många hot efter att i sin självbetitlade diktsamling kritiserat islam och vad han uppfattar som hyckleri i den invandrarmiljö i vilken han växt upp, dömdes idag till fyra månaders villkorlig dom med två års prövotid för misshandel. Det handlade om ett handgemäng han var inblandad i den 15 februari förra året, trots att hans livvakter var med honom.

Yahya Hassan har haft livvakter från danska säkerhetspolisen sedan han i november 2013 blev misshandlad på Köpenhamns centralstation av en tidigare terrordömd man. Trots detta hamnade han alltså i bråk en februarinatt för drygt ett år sedan, men exakt vad som hände råder det delade meningar om. Klart är att situationen var spänd redan tidigare och att livvakterna hade behövt gå mellan Hassan och ett antal personer som följde efter dem och skrek glåpord.

Medan Hassan och hans flickvän sedan stod och väntade på sin mat vid ett kebabhak blev Hassan tilltalad av en person han sedan tidigare var bekant med. En högröstad ordväxling följde, men den skedde på arabiska, så livvakterna kunde inte vittna om vad som yttrades. Sedan utdelade Yahya Hassan en smocka mot den andre personen, varpå livvakterna förde honom därifrån.

Enligt Yahya Hassan skall mannen bland annat ha sagt ”Ska du ha kuk nu, eller ska jag knulla din syster först?”, men offret hävdar att han endast lugnt frågade Hassan hur det kändes att tjäna pengar på att håna islam.

Offret hävdade också att han mottagit två knytnävsslag rakt i ansiktet, medan livvakterna vittnade om att det bara rört sig om ett slag, i nedre delen av ansiktet eller kanske bröstet.

Yahya Hassan var uppenbart missnöjd med domen, rapporterar Ekstra Bladet, och anser att han skall frikännas helt. Han sade omedelbart efter att domen fallit att han ämnade överklaga.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag