Därför är Hanne Kjöller välkommen att börja på Nyheter Idag

Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.
  • Onsdag 28 mar 2018 2018-03-28
E-post 333

BLOGG Beskedet från Moderaterna och hela Alliansen om att de backar från förslaget att rösta igenom nya mediegrundlagar är mycket välkommet. För första gången på länge finns ett hopp om att politiker och andra makthavare sansar sig när det kommer till inskränkningar av det offentliga samtalet – men än återstår mycket att göra.

Hat och hot på internet har länge varit en het potatis i den offentliga debatten och visst förekommer det övertramp, inte sällan rejäla sådana. Det vet de flesta som debatterat en brännande fråga i sociala medier eller på plattformar som Nyheter Idag, Expressen eller SVT. Det finns i praktiken inga fredade zoner.

Men som med många andra frågor kapas den lätt och används för dolda syften. Ett exempel är förslaget om nya mediegrundlagar som i praktiken slår upp ett stort hål i grundlagarna om de hade röstats igenom. Efter mycket om och men meddelar nu Alliansen att de backar från förslaget. SD har sedan länge meddelat att de är emot. Därmed finns en majoritet för att behålla den ordning som gällt sedan länge.

Det är ett mycket välkommet besked.

Förhoppningsvis kan samma principer gälla i fler aktuella debatter. Kravet att internetjättar som Google och Facebook ska plocka bort sökresultat till sajter med stötande innehåll är mycket problematiskt. Det finns ett mycket stort värde i ett fritt internet. Att stora företag ska garantera att du som individ inte söker på olämpliga saker är en mycket problematisk princip och som liberal bör individens ansvar vara vägledande – inte kollektiva lösningar.

Du väljer helt enkelt själv vad du googlar, alltså söker efter på internet.

Tyvärr ser vi så kallade ”liberala” röster som argumenterar för motsatsen. Att de stora företagen måste ta ”ansvar”. Efter att en första sajt, och någon kanal på Youtube, blockerats från sökresultat, höjs snabbt krav på att fler sajter och kanaler ska städas bort. Det är en mycket farlig utveckling på flera plan.

De som inte tror på demokratiska lösningar får rätt. De kan peka och säga att ”vi lever ju inte alls i ett fritt samhälle, vad är skillnaden mot diktaturer som konsekvent censurerar oppositionella röster?”. Och i någon mening får de också rätt. Flera röster som normalt argumenterar för att de står upp för ”liberaldemokratin” har tyvärr positionerat sig i en omöjlig sits där kraven om förbud ständigt antyds mellan raderna om inte i klartext.

Frågan är större än några sajter som sprider hat och hot. I en ledare i DN varnar Hanne Kjöller för blind tilltro till så kallade ”alternativa medier” och hon använder Nyheter Idag som exempel. I texten är förstås udden riktad mot mig och Nyheter Idag, inte minst med anledning av vårt uppmärksammade avslöjande om hur DN mörkade sexövergrepp i Kungsträdgården.

Men Kjöller har en poäng som inte går att bortse från. Det är sant att allt fler litar på nyhetssajter som Nyheter Idag, vilket i grunden är ett gott betyg för det vi gör. Samtidigt är kritiken mot exempelvis Dagens Nyheter tuffare än på mycket länge och det är förstås inte heller utan grund.

Den trenden förpliktigar. Med ökat förtroende följer också ett ökat ansvar. Det duger inte längre att peka på DN:s journalistik i ett försök att rättfärdiga egna snedsteg, vi måste helt enkelt vara bättre. På en fri marknad vinner den medieaktör som helt enkelt är vassast på att fånga upp de brännande frågor som engagerar befolkningen, också det en liberal princip i grunden.

Om inte de gamla aktörerna förmår stå upp för dessa principer får istället vi, uppstickarna, ta över den stafettpinnen. Kanske är det också vad som håller på att ske?

”Det här är häftigt. Moderaterna byter ståndpunkt efter en samhällsdebatt som närapå uteslutande har förts i alternativa/nya/sociala medier. Och landar i rätt beslut, dessutom”, skriver SvD:s ledarskribent Per Gudmundson på Facebook när han kommenterar Alliansens svängning om nya mediegrundlagar.

Nog säger det något.

PS. Kjöller fick ta emot mycket skit, minst sagt, efter vårt avslöjande om Kungsträdgården. I realiteten agerade Kjöller korrekt, det var en chef över henne som stoppade rapporteringen om sexbrotten på ungdomsfestivalen. Istället för att skicka arga mejl borde hon faktiskt få beröm för att hon från början agerade korrekt, alldeles oavsett vad hon skriver om mig och Nyheter Idag.

Om det blir outhärdligt att tvingas försvara DN är Kjöller alltid välkommen att börja på Nyheter Idag. Vi tar gladeligen emot duktiga journalister. Här finns heller inga mellanchefer som stoppar viktiga och relevanta reportage.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag