Därför föredrar jag svartklubb när jag går ut

Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 9 Dec 2015 2015-12-09
E-post 3

DEBATT En man i tjugoårsåldern har skickat in en debattartikel där han argumenterar för varför svartklubbar är bättre än de lagliga alternativen. ”Risken hade minskat ännu mer om klubbar hade fått ha öppet längre på helger och andra lättare droger tilläts, utöver alkohol och tobak”, skriver han.

Jag har besökt både vanliga nattklubbar samt svartklubbar och jag föredrar svartklubbarna. Så som jag ser det så har svartklubbarna många fördelar jämfört med den vanliga nattscenen i Sverige.

Just nu läser jag att polisen har slagit till mot svartklubbar i Göteborg och de senaste åren så har det i Göteborg blivit mindre vanligt med femtillstånd, vilket innebär att de får stänga tidigare. En av fördelarna med svartklubbar är stängningstiderna. Istället för att behöva ramla hem full mitt i natten (någon gång mellan 02:00 till 03:00) jämfört med svartklubbar som kan stänga sju eller tio på morgonen. Då tar man sig hem när det är ljust och vanliga människor har börjat trafikera gatorna, istället för skumma typer. Det gör att när man går hem så känns det mycket tryggare.

Svartklubbar kastar inte heller ut dig om du blir för trött utan du får lägga dig och vila inne i klubben. Besök en vitklubb och så fort du är för mycket berusad, så blir du utkastad. Vad är egentligen tryggast vara ute på storstadsgator en kylig vinternatt eller vara inne i värme med dina kompisar? Jag vet vad jag föredrar alla dagar i veckan. Om någon blir utslängd från en svartklubb är det för att personen i fråga är otrevlig, vilket faktiskt är detsamma när det kommer till vitklubb.

Människor går ut för att dansa och koppla av. När det sker på en nattklubb, så finns det människor som tjatar att man ska dricka mer och andra är allmänt otrevliga och sexistiska. Yngre män, gäller säkert även äldre, kan hetsa varandra att tafsa på tjejer. Det gör att tjejer inte kan gå ut på samma sätt och släppa loss utan att få ha sin kropp ifred. På svartklubbar så är atmosfären bättre (ja, det finns säkert enstaka skitstövlar här med) för på svartklubbarna finns inte det sexistiska utan man dansar och tar det lugnt emellan åt och snackar med varandra utan objektiverandet av det andra könet.

Det finns ingen som tjatar att du ska ta något, istället är det en fråga där första nejet respekteras. Att slippa den press som finns när man går på nattklubb jämfört med en svartklubb betyder väldigt mycket och är avkopplande när man för en helg flyr vardagen och dess ansvar.

Artister spelar därför att vi som besöker svartklubbarna tycker att de är bra. De bokas inte av arrangörerna för att de har ett visst kön, vilket kan upplevas med att det finns en tendens hos en del vitklubbar. Det gör att det för mig känns mindre pretentiöst att besöka en svartklubb.

Men hur ser då jämställdheten ut bland Stockholms undergroundartister? En kväll kan t ex ha två kvinnliga plus en manlig artist eller vice versa. Väldigt ofta är det ganska jämnt fördelat mellan könen, tänk på hur den vita scenen ser ut?

Brandsäkerheten? Ja, en vitklubb brukar ha kontrolleras och inspekteras in i minsta detalj och de allra flesta har med all säkerhet bättre brandsäkerhet. Trots det har jag varit på nattklubbar, som inte uppfyller kraven, även om de tillhör undantagen. Men chansen att det ska hända något på en svartklubb är också väldigt liten, sett till hur många svartfester som hålls så händer det väldigt sällan någon stor brand, där många människor dör.

Risken hade minskat ännu mer om klubbar hade fått ha öppet längre på helger och andra lättare droger tilläts, utöver alkohol och tobak. För vi som svartklubbar är precis som svensson och går och sköter vårt jobb, är arbetslösa, pluggar, har familj, bor ensamma, på vardagarna precis som du.

Man i tjugoårsåldern

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag