Därför gav han boken Massutmaning till alla riksdagsledamöter

Knut Nordahl framför riksdagen.
  • Söndag 2 jul 2017 2017-07-02
E-post 5171

STOCKHOLM Varenda en av riksdagens 349 riksdagsledamöter har fått var sitt exemplar av Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”. Det är företagaren Knut Nordahl som står bakom initiativet. – I dagsläget verkar det som att många politiker saknar grundläggande insikt om orsak och verkan angående många växande samhällsproblem, säger han.

När nationalekonomen Tino Sanandaji presenterade boken ”Massutmaning” kom reaktioner från flera håll. Från etablerade och erkända nationalekonomer fick han positiv respons, men det förekom även ett betydligt kyligare mottagande från den politiska sfären. Det är kanske inte helt förvånande, boken djupdyker i några av samtidens mest brännande frågor kopplat till invandring.

I huvudsak presenterar den statistik från offentliga källor. Med siffror och tabeller summerar Sanandaji de ekonomiska och sociala effekterna av den invandringspolitik som varit rådande de senaste decennierna i Sverige. Företagaren Knut Nordahl tycker att ämnet är så viktigt att han själv samlat in pengar genom crowdfunding för att finansiera ett exemplar av boken till var och en av riksdagens 349 ledamöter.

– Tinos bok Massutmaning innehåller kunskap som riksdagsledamöterna kommer ha stor nytta av när de formar framtidens politik. I dagsläget verkar det som att många politiker saknar grundläggande insikt om orsak och verkan angående många växande samhällsproblem. Något de märkligt nog kallar för utmaningar, en utmaning ska ju vara något positivt, säger han.

Vad förväntar du dig att det ska ha för effekt?

– Sverige förändras snabbt åt något sämre på flera sätt och landet blir alltmer splittrat socioekonomiskt och kulturellt. Många med invandrarbakgrund känner inte alls sig som svenskar och jag förstår dem. Jag tycker inte att våra barn ska ärva ett land i sämre skick än det vi själva ärvde av våra föräldrar.

– Tinos bok Massutmaning är en omfattande genomgång av den demografiska utvecklingen som Sverige satt sig själv i. Om våra lagstiftare läser boken tror jag att de kommer vara bättre rustade inför framtiden. Vi kan inte lösa våra problem med samma tänkesätt som skapade problemen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag