”Det där var ingen bra artikel”: Wolodarski om att Sandviken tjänar halv miljard på invandringen

  • Tisdag 30 maj 2017 2017-05-30
E-post 1444

STOCKHOLM En artikel i Dagens Nyheter som i rubriken slår fast att Sandviken ”tjänar över en halv miljard på invandringen” var ingen bra publicering. Det säger chefredaktören Peter Wolodarski till Nyheter Idag. – Det där var ingen bra artikel, absolut inte, säger han.

Den 31 maj 2014 publicerar Dagens Nyheter en artikel som redan i rubriken slår fast att Sandviken ”tjänar över en halv miljard på invandringen”. Artikeln bygger på en rapport som kommunen låtit beställa från PWC. Påståendet om vinsterna för en enskild kommun väckte stor glädje och dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag var inte sen att ta fasta på det uppseendeväckande budskapet.

Påståendet var falskt – Men DN följde aldrig upp saken trots kritik

Men påståendet att en ensam kommun i Gävleborgs län kunde gå med över en halv miljard i vinst var inte sant. Rapporten från PWC fick stark kritik från nationalekonomen Tino Sanandaji då den byggde på mycket allvarliga metodfel.

Kritik kom även från SKL, Sveriges kommuner och Landsting där Måns Norberg, särskild expert på skatteutjämningssystemet, kostnader för flyktingar och hållbar jämställdhet, kommenterade rapporten.

– Kommunen tjänar inte en massa pengar på invandring. Snarare går det plus minus noll, förklarade han för lokaltidningen Arbetarbladet.

Men till skillnad från Arbetarbladet följde Dagens Nyheter aldrig upp påståendet om de stora vinsterna för kommunen som alltså visade sig vara falska. När Sveriges Radio Medierna sommaren 2014 talar med DN:s redaktionschef Caspar Opitz menade han att det inte var så stor sak att orda om.

– Vi behandlar inte det här som en större journalistisk satsning. Det var en ganska kort nyhet vi skrev på webben. Vi publicerade den inte ens i papperstidningen, förklarade Opitz.

– Jag tycker det är jättebra att de lokala medierna i Sandviken har gjort uppföljningar, för det berör främst dom. Det var en lokal utredning det här. Men vi har valt att inte göra det, fortsatte han.

Wolodarski: ”Det där var ingen bra artikel”

När Nyheter Idag däremot ställer samma fråga till DN:s chefredaktör Peter Wolodarski är tongångarna helt annorlunda. Istället för att försvara publiceringen lägger han sig platt och backar.

– Det där var ingen bra artikel, absolut inte, säger han till Nyheter Idag.

Men artikeln finns kvar på internet, kan ni inte lägga in en länk med en uppdatering eller en granskning? Man kan fortfarande gå in och läsa att Sandviken tjänar en halv miljard om året?

– Ja, jag tror vi har gjort ett tillägg där med kritik mot den. Det är så vi hanterat den. Det finns kritik riktat mot den slutsatsen i rapporten via artikeln. Avpublicering försöker vi generellt vara väldigt försiktiga med av presshistoriska skäl.

När Nyheter Idag kontrollerar på Dagens Nyheters hemsida framgår inte i uppdateringen att påståendet om de stora vinsterna är falska. I en fotnot skriver tidningen att ”DN har förtydligat att det är bolaget PWC som står bakom rapporten, som skrivits på uppdrag av Sandvikens kommun. Detta eftersom rapportens slutsatser utsatts för hård kritik”.

Frågorna till Wolodarski ställdes i samband med ett seminarium arrangerat av Institutet för mediestudier. Seminariet handlade om misstron mot medier och en SOM-undersökning, som presenterades under seminariet, visar att förtroendet är lägst för medier när det kommer till rapportering relaterat till invandring.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag