Direktsändning: Säpos presskonferens om förhöjt terrorhot mot Sverige

Säpo håller presskonferens om ett terrorhot mot Sverige. Bilden är ett montage. Foto: Pressbild / Wikimedia Commons
  • Onsdag 18 Nov 2015 2015-11-18
E-post 142

STOCKHOLM Nyheter Idag direktsänder Säkerhetspolisens presskonferens angående ett förhöjt terrorhot mot Sverige. Hotnivån mot Sverige har höjts från 3 till 4 på en 5-gradig skala. Den nya terrornivån betyder högt hot, dvs det är sannolikt att ett terrordåd kan inträffa.

På onsdagseftermiddagen meddelade Säkerhetspolisen att säkerhetspolischef Anders Thornberg har beslutat att höja hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige. Tidigare har hotbilden mot Sverige graderats som en trea på en femgradig skala. Nu höjs nivån till en fyra, vilket betyder högt hot.

Samtidigt har chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott, med anledning av nya uppgifter som kommit in till myndigheterna. Det betyder att det finns en konkret hotbild som myndigheterna arbetar emot.

På Säkerhetspolisens hemsida kopplas hotbilden till att terrorstaten IS tidigare uppmanat till attentat i Europa. Myndigheten skriver även att attentaten i Paris kan visa på en ökad förmåga att genomföra terrordåd.

Med anledning av den nya hotbilden mot Sverige håller myndigheten en presskonferens på myndighetens huvudkontor. Nyheter Idag är på plats och direktsänder, du hittar vår direktsändning nedan.

Uppdatering: Direktsändningen är nu avslutad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag