Donald Trumps första budget godtogs av kongressen

Foto: Representanthuset/Skärmdump
Foto: Representanthuset/Skärmdump
  • Torsdag 26 okt 2017 2017-10-26
E-post

USA Donald Trumps första budget som president godkändes under torsdagen med knapp marginal av USA:s kongress. Med röstsiffrorna 216 mot 212 godtog representanthuset ett budgetförslag som senaten tidigare sagt ja till med 51 mot 49 röster.

Budgeten, som gäller fram till sista september nästa år, innebär federala utgifter på över fyratusen miljarder dollar det pågående budgetåret. Samtidigt budgeteras för ett underskott på 440 miljarder dollar under budgetperioden.

Det budgeterade underskottet är visserligen en minskning jämfört med i den budget som förra regeringen lade för ett år sedan, men möter trots det kritik. Många republikaner känner sig inte bekväma med en budget som inte går ihop och att statsskulden fortsätter växa. Deras oro har under budgetförhandlingarna stillats något av löften om kommande besparingar.

AP skriver att budgetomröstningen är en stor seger för Republikanerna som nu kan få igenom utlovade skattesänkningar. Ambitionen är en omfattande revision av den befintliga skattelagstiftningen som anses vara ineffektiv och full av kryphål. Med en effektivare skattelagstiftning hoppas man sänka skatten för företagarna och på så sätt få fart på ekonomin.

Vinnare i den nya budgeten är USA:s militär och inrikessäkerhets­departementet som båda får kraftigt höjda anslag. Förlorare är i synnerhet olika federala välfärdsprogram inom hälso- och sjukvård, utbildning och satsningar på billiga bostäder för låginkomsttagare.

Däremot slipper bland annat det så kallade food stamp-programmet, USA:s motsvarighet till det svenska socialbidrags­systemet, nedskärningar. Republikanerna har emellertid talat om att skära i de bidragssystemen längre fram. Totalt planeras för nedskärningar med femtusen miljarder dollar i USA:s federala bidragssystem över de kommande tio åren.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag