Efter SSU-skandalen: Hon står upp för din rätt att porrsurfa

Olivia Erixon. Foto: cuf.se
  • Måndag 10 aug 2015 2015-08-10
E-post 285

STOCKHOLM Det förefaller som att flashbackarnas stora skräck var verklighet – att SSU på fullt allvar numera vill kriminalisera kommersiell porr. Men nu får de svidande kritik från två tjejer i Centerns ungdomsförbund. ”Ett porrförbud fråntar kvinnan makten över sin egen kropp”, skriver Olivia Erixon och Stina Wernersson i en debattartikel publicerad hos Svenska Dagbladet.

Idag avslutade Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU sin kongress i Västerås. Ett av besluten, som klubbades igenom på kongressen, har kommit att bli en regelrätt skandal. Numera är det SSUs officiella åsikt att verka för en kriminalisering av kommersiell pornografi, något som väckt mycket starka reaktioner i social medier och inte minst på forumet Flashback.

CUF-tjejer går till motattack – står upp för rätten att porrsurfa

Men de unga socialisternas våta drömmar om att tvinga folk att sova med händerna på täcket möter nu kraftigt mothugg. I en debattartikel argumenterar Olivia Erixon och Stina Wernersson från Centerpartiets ungdomsförbund för rätten att konsumera porr.

”Ett porrförbud fråntar kvinnan makten över sin egen kropp. Det förminskar kvinnan och upprätthåller tanken om kvinnan som någon som varken är kompetent eller intellektuell nog att kunna fatta egna beslut. Därigenom bidrar ett porrförbud inte till ett steg närmre total jämställdhet, utan ett steg från total jämställdhet: man gör sig själv en enorm björntjänst”, skriver de i sin debattartikel.

I CUF-tjejernas debattartikel är visserligen feminism den röda tråden, en politik som normalt förknippas med viljan att förbjuda allt som är roligt. Men trots den feministiska grundsynen hittar debattörerna argument för individers frihet att porrsurfa på nätet.

”I slutändan verkar SSU:s linje snarare röra sig om någon form av unken moralkonservatism än progressiv feminism”, avslutar Erixon och Wernersson sin debattartikel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag