Elbrist stoppar Pågens utbyggnad: ”Något man hör talas om i u-länder”

Foto: Flickr
  • Tisdag 4 jun 2019 2019-06-04
E-post 791

MALMÖ Brödföretaget Pågen lägger planerna på att bygga ut sin verksamhet i Malmö på hyllan. Skälet är att elbolaget Eon, som är elleverantör, inte anser sig kunna garantera elförsörjning till det utökade bageriet, skriver Svenska Dagbladet.

Sveriges största bageri, Pågen har redan 800 anställda på sin Malmöenhet. Nu hade man tänkt höja kapaciteten ytterligare från 85 000 ton bröd per år till 120 000 ton. Men nu blir det inget av med det då företaget inte hittat någon elleverantör som kan garantera det ökade elbehovet.

– Jag hade aldrig väntat mig att få ett sådant besked i ett välutvecklat i land. Strömbrist är något man hör talas om i u-länder, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal till Svenska Dagbladet.

Eon hänvisar till Svenska Kraftnät och att stamnätet inte klarar av det framtida behovet.

Sveriges energiminister Anders Ygeman har tidigare sagt att kapacitetsbrister i näten beror på elbolagen.

– Huvudsakligen är det upp till branschen, för den har haft väldigt stora vinster utan att uppvisa stora investeringar. Och vi behöver investeringar framåt i elnäten, det visar hela den här diskussionen om regionalkapacitetspriset,sade han i en intervju med Dagens Industri.

Där sade han också:

– Vi har ingen brist på ström, vi har stora överskott. Det finns regional kapacitetsbrist och den måste åtgärdas genom lokal elproduktion och mer ledningsutbyggnad, men det är inte någon som ska strypa någon el.

Energiskatten höjdes vid årsskiftet med två öre.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag