EU-byråkrater får förtur till bostäder i Stockholm och Uppsala

Foto: Wikipedia
  • Onsdag 13 sep 2017 2017-09-13
E-post 93

STOCKHOLM Mängder av hyresrätter förbokas för anställda på EU-myndigheten, ”Europeiska läkemedelsmyndigheten”, EMA.  Vi har tagit fram en modell där vi kommer att blockförhyra 600-900 hyresrätter. Till stor del kan de EMA-anställda komma att bo i Hagastaden och i Norra Djurgårdsstaden men också i kranskommuner samt i Uppsala, säger Jonas Claeson, stadsutvecklingsstrateg vid stadsledningskontoret i Stockholm stad

Eftersom britterna beslutat sig för att lämna den Europeiska Unionen kommer den Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) flytta från London. Svenska politiker vill att myndigheten ska komma till Sverige istället.

Ett problem är dock den omfattande bostadsbristen som råder i Sverige, där trångboddhet och höga hyror blivit en del av svenskarnas vardag.

För att EU-byråkraterna ska hitta någonstans att bo har Stockholm Stad fått i uppdrag av Bryssel att skaka fram bostäder till dem. Planen är att de ska få gå före svenska medborgare i bostadskön i Stockholm och Uppsala.

 Vi har tagit fram en modell där vi kommer att blockförhyra 600-900 hyresrätter. Till stor del kan de EMA-anställda komma att bo i Hagastaden och i Norra Djurgårdsstaden men också i kranskommuner samt i Uppsala, säger Jonas Claeson, stadsutvecklingsstrateg vid stadsledningskontoret i Stockholm stad, till SvD.

EMA granskar och godkänner bland annat alla läkemedel som säljs i Europeiska Unionen. Myndigheten har cirka 1000 anställda och en budget på närmare 3 miljarder kronor om året.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag