Fack och regering positiva till skattesubventionerad lönedumpning för invandrare

Kommunals ordförande Tobias Baudin Faksimil kommunal.se
  • Tisdag 11 jul 2017 2017-07-11
E-post 510

STOCKHOLM Statssubventionerad lönedumpning är önskvärd enligt fack, arbetsgivare och socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson. Invandrare ska få löner på 8000 kronor plus bidrag på 8000 kronor, från staten direkt till individen. Förhoppningen är att fler företag ska anställa låglönearbetskraften. 

Genom lönedumpning och statssubventioner ska invandrare lättare kunna få jobb. Det är något såväl socialdemokratiska regeringen som fackförbunden Kommunal och Unionen ställer sig positiva till. Det rapporterar Sveriges Radio.

Med en låg lön på 8000 kronor i månaden plus ett bidrag på 8000 kronor till, direkt från staten till individen, hoppas man kunna få in fler invandrare på arbetsmarknaden.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har tidigare varit sur på parterna på arbetsmarknaden för att de gjort för lite för att anställa invandrare. Hon säger sig vara beredd att skjuta till skattepengar för att möjliggöra lönedumpningen.

– Vi får se på det färdiga förslaget naturligtvis, men ja, regeringen är alltid beredd att bidra. Vi tycker att det här är oerhört viktigt och prioriterat, så när parterna är redo ska regeringen också vara redo, säger Ylva Johansson till Sveriges Radio.

Kommunal, som tidigare uppgett för Nyheter Idag att de har svårt att få folk att förstå varför man ska gå med i facket, ser ingen anledning till att ”stänga dörren” för den statssubventionerade lönedumpningen.

LÄS ÄVEN: Kommunal talar ut om elektronisk robottupp för 200 000 kronor: ”Väldigt välinvesterade pengar”

– Det enda vi har sagt nu är att vi inte stänger några dörrar. Som största förbundet inom LO och inom välfärden vore det oklokt av mig att säga att vi inte vill diskutera. Självklart vill vi prata om det finns ett genuint engagemang från arbetsgivarna och det verkar det finnas i det här fallet, säger Tobias Baudin, Kommunals ordförande, till Sveriges Radio.  

Unionen håller med arbetsgivarna, som vill ha billigare arbetskraft, och öppnar därmed också upp för bidrag och lönedumpning.

– Jag tror vi måste ta på allvar att arbetsgivarna säger att dagens system är för krångliga för vi kan ju konstatera att det inte blir tillräckliga numerärer, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på tjänstemannafacket Unionen till Sveriges Radio. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag