Fi-ledaren vill att EU flyger in migranter till Europa

Farida al-Abani (Fi). Foto: Oscar Stenberg
  • Tisdag 21 maj 2019 2019-05-21
E-post 5587

SVERIGE Feministiskt initiativ, Fi, vill ha fri invandring till EU och att unionen ska använda flyg och bussar för att hämta in utomeuropeiska migranter. Det berättar ena partiledaren Farida al-Abani i en intervju för Svenska Dagbladet inför det stundande EU-valet.

Farida al-Abani tog i år över partiledarskapet från Gudrun Schyman och leder nu Fi tillsammans med Gita Nabavi. I Svenska Dagbladet berättar hon bland annat om partiets syn på migrationspolitiken där Fi vill se sanktioner mot länder som ”inte tar ansvar”. Man vill även slopa EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

al-Abani får frågan om partiet vill ha fri invandring till EU.

– Ja, i det långa loppet. På samma sätt som vi har fri rörlighet i EU tror vi att det genom fattigdomsbekämpning och fredsarbete globalt är något som kan ske.

I nuläget vill Fi att EU ordnar med transporter åt asylsökande så att de slipper ta den riskfyllda vägen över Medelhavet.

– I närtid vill vi öka på kvotflyktingavtalet och säkerställa att kvinnor och barn kan komma till EU på ett säkert sätt. Istället för att hindra båtar borde vi sätta in flyg och bussar.

Fi:s toppkandidat till Europaparlamentet, Soraya Post, uppmärksammades nyligen för uttalanden om att hon inte ser Ryssland som ett säkerhetshot och att landet inte rustar upp. Farida al-Abani menar att USA utgör ett större säkerhetshot mot EU än Ryssland.

– Jag skulle säga att det är större, absolut. Däremot betyder inte det att Sverige ska föra krig eller förbereda sig för att försvara sig mot USA heller. Det är inte ett tillräckligt hot för att vi ska agera, säger hon.

Läs även: Stegrud (SD): Svenska fattigpensionärer betalar priset för Lööfs och Löfvens ”medmänsklighet”

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag