Fler anmälda våldtäkter under sommarens festivaler

Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 11 sep 2017 2017-09-11
E-post 237

SVERIGE Mängden anmälda våldtäkter på festivaler har ökat under 2017 i jämförelse med förra året. Polisen tror att det kan bero på en ändrad inställning till att faktiskt anmäla våldtäkter. Polisen uppmanar även festivaler till att använda sig av kameraövervakning för att minska mängden brott.

Under festivalsommaren 2017 har mängden anmälda våldtäkter gått upp. Antalet anmälda våldtäkter har ökat från 14 förra året till 20 i år, det uppger Sveriges Radio.

– Det är ju fruktansvärt att folk riskerar att känna sig otrygga eller bli utsatta för någonting. Där har vi ju ett stort ansvar, säger Kajsa Apelqvist som är presschef för Bråvallafestivalen, till Sveriges Radio.

Bråvalla hade fyra anmälda våldtäkter under 2017. Det är en anmälan färre än förra året. Trots detta är Bråvalla den festival som har flest anmälda våldtäkter av de 31 festivaler som Sveriges Radio granskat.

Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i Region öst, tror att de ökade anmälningarna beror på en ändrad attityd.

– Nu tror jag att många känner att det här är inte okej och att man kan få upprättelse och hjälp om man går till polisen, säger Thomas Agnevik, till Sveriges Radio.

Däremot sjönk mängden anmälningar om sexuella ofredanden under festivalsommaren. Under 2016 anmäldes 225 sexuella ofredanden jämfört med 153 i år.

– Färre anmälningar behöver ju inte betyda färre brott. Med det i åtanke så är det ju positivt att anmälningar kommer in för det synliggör och minskar mörkertalet som vi har i Sverige och har haft i alla år, säger Kajsa Apelqvist på Bråvallafestivalen, till Sveriges Radio.

Bråvallafestivalen satsade i år på fler vakter och på att göra festivalområdet mer upplyst. Thomas Agnevik tror att den här typen av satsningar för med sig en önskad positiv effekt och att kameraövervakning är något som kan minska mängden brott framöver.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag