Folkölssiffra för L i Aftonbladet/Demoskop – MP utanför riksdagen

Bild: News Øresund - Johan Wessman/CC BY 3.0/Wille Öhgren/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 4 dec 2020 2020-12-04
E-post 873

Liberalerna får 2,8 procent i den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop, alltså samma procentsats som en folköl av svagare sort. På högersidan går det sämst för Kristdemokraterna, som tappar 1,2 procentenheter.

Liberalerna får bara 2,8 procent i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Det är den näst lägsta noteringen för partiet i Aftonbladet/Demoskop, och enligt Karin Nelsson, vd för Demoskop, börjar partiets sympatisörer oroa sig för att kasta bort en röst på partiet.

– I den här mätningen har väljarna svarat att de inte vågar rösta på Liberalerna om det vore val i dag, de menar att det skulle vara en bortkastad röst, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop, till Aftonbladet.

Läs även: Ny blytung högermajoritet när SD blir största parti i Sentio

”Det är dåliga siffror och ett mycket tufft läge för vårt parti. Vi har legat lågt i opinionen sedan regeringsbildningen. Att återskapa förtroende hos liberala och allmänborgerliga väljare tar tid”, skriver Axel Mårtensen, koordinator i partiledarstaben, i ett mejl till Aftonbladet.

Nyligen hånades Liberalernas dåliga opinionssiffror av Vänsterpartiets förre partiledare Jonas Sjöstedt, som jämförde partiets stöd i opinionen med procentsatsen på svag öl i ett inlägg på Twitter.

Läs även: Här hånar Sjöstedt Liberalerna

Aftonbladet/Demoskops mätning för december

Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 25 (+1,0)

Moderaterna 23,2 (+0,8)

Sverigedemokraterna 19,6 (-0,3)

Centerpartiet 9,4 (+0,2)

Vänsterpartiet 9,3 (-0,1)

Kristdemokraterna 5,7 (-1,2)

Miljöpartiet 3,6 (+0,2)

Liberalerna 2,8 (-0,3)

Mätningen är dyster läsning även för Miljöpartiet, som trots en liten ökning med 0,2 procentenheter hamnar under riksdagsspärren med 3,6 procent.

Det största tappet i mätningen står emellertid Kristdemokraterna för. Partiet tappar 1,2 procentenheter och hamnar på 5,7 procent, en halv procentenhet under partiets valresultat på 6,3 procent. Om mätningen blev valresultat skulle KD bli riksdagens minsta parti.

Bättre går det för Socialdemokraterna och Moderaterna, som ökar i mätningen med 1 respektive 0,8 procentenheter. För övriga partier i mätningen är förändringarna marginella.

Nyheter Idag har varit i kontakt med Kristdemokraternas presstjänst, som emellertid avstår från att kommentera mätningen.

Läs även: M ökar i Aftonbladet/Demoskop – konservativa nära egen majoritet

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag