Förespråkade rasräkning – nu värvas förra miljöpartisten Seher Yilmaz till SVT

Foto: SVT
  • Onsdag 11 sep 2019 2019-09-11
E-post 1923

STOCKHOLM Hon var ordförande för Rättviseförmedlingen som räknade och registrerade människor utifrån ras. Nu har Seher Yilmaz fått nytt jobb på statliga mediabolaget SVT och ska jobba med ”Sverigespegling och Employer branding”, avslöjar Dagens Opinion. Yilmaz har tidigare varit styrelseledamot i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom.

När Seher Yilmaz 2014 tog över som ordförande för Rättviseförmedlingen efter grundaren Lina Thomsgård breddade hon organisationens syfte – från att räkna kön till att också räkna ras. På Rättviseförmedlingens sida finns ett register, kallat Listoteket, där man kartlagt och listat personer med kompetens som är kvinnor eller icke-vita.

– En del av de som lovordat de metoder vi använt för att belysa kön, tyckte inte att vi skulle använda samma metod för att synliggöra vilka som får synas och höras utifrån bakgrund, sade hon om det hela i en intervju med Resumé 2018.

Seher Yilmaz ger företag som vill öka mångfalden tipset att ”börja räkna” i en artikel i tidningen Chef.

2015 värvades Lina Thomsgård till SVT:s kulturprogram Kobra (hon har senare lämnat). Nu är det Seher Yilmaz tur att börja hos den statliga mediejätten.

Den 1 oktober ska den tidigare rasräknaren Yilmaz börja en tjänst med ansvar för ”Sverigespegling och Employer branding” uppger Dagens Opinion.

Innan uppdraget som ordförande för Rättviseförmedlingen gjorde Seher Yilmaz politisk karriär. Hon var tidigare styrelseledamot i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom och senare även ordförande för LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer, en post hon nominerades till av Grön Ungdom och Gröna studenter.

Enligt Dagens Opinion är Seher Yilmazs anställning en projektanställning på elva månader.

Under Seher Yilmaz tid som ordförande för Rättviseförmedlingen fick organisationen 3,2 miljoner kronor från statliga Vinnova för att utveckla det digitala rasräkningsvertyget Rättviseräknaren. Kön, ras och liknande skulle registreras. Syftet, enligt Yilmaz och Rättviseförmedlingen, var att hjälpa medier att hålla koll på hur många män, kvinnor och vilka olika raser som fick komma till tals i artiklar.

Att skattepengar gick till ett sånt projekt sågades på flera håll. Bland annat skrev Naomi Abramowicz i Göteborgs-Posten (ob lib):

”Hjälpmedlet skulle göra det enkelt att ta fram statistik över vilka som gavs utrymme i medierna, indelade efter kategorier såsom utländsk och svensk bakgrund, man och kvinna, och så vidare. Inte nog med att det är ett absurt sätt att mäta och värdera nyheter på, det är knappast ett lämpligt sätt att använda skattemedel på.”

Alice Teodorescu, då på Göteborgs-Posten, var en av kritikerna. Hon debatterade Rättviseräknaren med Yilmaz i Aktuellt.

 

 

Seher Yilmaz kommer närmast från PR-byrån Reform Society.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag