Forskare från Karolinska del av forskargrupp som får miljoner för att ta fram läkemedel mot corona

Foto: Public Domain
  • Tisdag 10 mar 2020 2020-03-10
E-post

SOLNA Professor Ali Mirazimi som forskar vid Karolinska institutet i Solna är del av ett konsortium som får en miljon kanadensiska dollar – ungefär sju miljoner svenska kronor – för att fram ett läkemedel mot det nya coronaviruset som orsakar Covid-19. Det meddelar Karolinska institutet på sin hemsida.

Karolinska-forskaren Ali Mirazimi ska bistå med infektionsmodeller för coronaviruset, både som provrörsexperiment och olika djurförsök. Projektet involverar ett samarbete med kanadensiska och kinesiska forskare.

Projektet som Mirazimi ingår i är ett av totalt 47 projekt som den kanadensiska regeringen förra veckan meddelade skulle få dela på nästan 27 miljoner kanadensiska dollar för forskning om coronaviruset.

Mirazimi kommer att leda labbtester, bland annat på möss, i jakten på ett läkemedel. Just nu riktar man i sig på ett särskilt enzym i kroppen – ACE2 – som har visat sig vara en receptor för coronaviruset. Genom att använda en manipulerad variant av ACE2 tror Mirazami och hans kollegor att man ska kunna blockera viruset från att komma in i kroppen och få fäste.

– Vi tror att ACE2 spelar en viktig roll för virusets spridning i människa och dess skador på olika organ som lungorna. Det är därför ett viktigt forskningsområde för att hitta nya effektiva behandlingar av Covid-19, säger Ali Mirazimi.

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag