Fortsatt dödläge i fallet Assange

Wikileaksgrundaren Julian Assange. Foto: Wikimedia
  • Fredag 5 feb 2016 2016-02-05
E-post

LONDON En FN-panel menar att Wikileaksgrundaren Julian Assange sitter orättfärdigt fängslad. Den brittiska regeringen kallar i en kommentar detta ”löjligt”. Sverige säger att FN-utlåtandet inte kommer att föranleda några åtgärder. Och Julian Assange anklagar båda länderna för att svika internationella konventioner.

På fredagen meddelade en FN-panel under organisationens människorättskommissionär att Julian Assange är att betrakta som orättfärdigt fängslad – där han sitter fast på Ecuadors ambassad i London sedan tre och ett halvt år tillbaka.

Sverige, som vill ha honom utlämnad för förhör om misstänkt sexbrott säger att detta inte kommer att förändra något. Svenska myndigheters inställning är att Assange befinner sig på Ecuadors ambassad av egen fri vilja. Och den brittiska regeringen avfärdar rapporten helt. Den brittiske utrikesministern, Philip Hammond, kallar den till och med ”löjlig”.

Julian Assange menar att dagens besked är ett utlåtande från ett respekterat FN-organ, vars beslut man i andra fall brukar följa och lägga stor vikt vid. Det är möjligt att Sverige och Storbritannien nu bryter mot ingångna internationella konventioner.

Assanges medarbetare påpekade på en presskonferens att han inte är åtalad för något brott i Sverige. De menar att en europeisk arresteringsorder är ett oproportionerligt kraftfullt verktyg för att kalla någon till förhör.

Det troliga är att ärendet på nytt kommer att prövas rättsligt, förmodligen i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Sådant kan dock ta tid, ofta flera år.

Assange är misstänkt för sexbrott i Sverige, i en utredning som både har lagts ner och sedan öppnats på nytt. Den svenska åklagarmyndigheten har in i det längsta vägrat att åka till London för att förhöra honom, även om ett förhör genom ecuadoransk polis nu kan komma att hållas.

Det skäl Assange anger för att inte vilja åka till Sverige är att han fruktar att bli utlämnad vidare till USA. Där arbetar en grand jury med ett åtal mot honom, grundat på att Wikileaks spridit känslig information till allmänheten. Detta arbete har blivit mer intensivt de senaste månaderna. Svenska myndigheter påstår å andra sidan att Assange inte riskerar vidare utlämning. Hur det verkligen är med den saken är svårt att veta innan en sådan begäran har inkommit och prövats rättsligt.

Visselblåsaren Chelsea Manning, som varit en av Wikileaks uppgiftslämnare, har tidigare dömts till 35 års fängelse av en amerikansk militärdomstol.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag