Fortsatt högkonjunktur för flyktingsmugglarna – 110 000 kronor för att ta sig till Sverige

Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
Genrebild. Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
  • Onsdag 29 aug 2018 2018-08-29
E-post 512

VÄRLDEN Flyktingsmugglarna fortsätter göra storvinster och annonserar sin illegala verksamhet på sociala medier som Facebook. En resa till Sverige kostar motsvarande 110 000 svenska kronor, uppger Sveriges Radio. 

Trots att den svenska regeringen och allt fler länder runt medelhavet försöker skärpa invandringspolitiken fortsätter flyktingsmugglarna göra storvinster. Det avslöjar Sveriges Radio, som varit i kontakt med flyktingsmugglare genom sociala medier. Sveriges Radios reporter låtsades själv vara flykting, och fick en prislista av smugglaren.

– Kostnaden från Turkiet till Italien blir 7 500 dollar. Och personen som åker ner från Sverige och hämtar dig i Italien vill ha 10 000 euro. För glöm inte, det finns en säker rutt, man når sitt mål i säkerhet, och så finns det andra vägar där vad som helst kan hända, sade smugglaren till Sveriges Radio.

Enligt Sveriges Radio annonserar smugglarna sin olagliga verksamhet helt öppet på sociala medier som Facebook. Detsamma uppger FN i en rapport om flyktingsmuggling som släpptes i Juni. Ett problem är att sidorna liknar lagliga verksamheter, som reseföretag.

– De är ju en legal verksamhet, men i det så kan det döljas individer som kör ett eget race med eller utan kunskap från företagets ledning, sade Niklas Lund vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag