Fridolin förhörs i KU – Förnekar försök till att påverka Aktuelltsändning

Gustav Fridolin. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 24 apr 2017 2017-04-24
E-post 657

STOCKHOLM Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) förhörs av konstitutionsutskottet. Det gäller ett eventuellt påverkansförsök mot SVT Aktuellt om att inte ta med kritik från partikollegan Jabar Amin då denne skulle kommentera dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplans ageranden under 2016. ”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, ska Fridolins presskontakt frågat SVT:s Anders Holmberg.

Miljöpartiets språkrör och Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin förhörs under måndagen av konstitutionsutskottet. Det rapporterar SVT. Det med anledning av en incident som inträffade under april 2016 då det stormade kring Miljöpartiets Mehmet Kaplan, dåvarande bostadsminister, och hans samröre med turkiska fascister och islamister.

Miljöpartisten Jabar Amin hade bjudits in till SVT för att kommentera uppståndelsen. Aktuellts programledare Anders Holmberg ringde 20 april 2016 till Gustav Fridolins presskontakt, Magnus Johansson.

SVT ville att något av språkrören skulle kommentera den kritik som Jabar Amin ämnade framföra i den stundande sändningen. Då försökte den miljöpartistiska presskontakten påverka programinnehållet, enligt SVT.

”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, ska Fridolins presskontakt ha sagt enligt Aktuellts Anders Holmberg.

”Om ni låter bli att prata om Kaplan skulle du kunna få några tunga namn inom partiet som är kritiska mot att Khan varit nominerad.”

När Anders Holmberg inte gav med sig svarade Magnus Johansson att han skulle knåda Jabar Amin så mycket att han inte skulle vara lika kritisk.

”Okej, men du ska veta att vi kommer att knåda Jabar Amin under dagen. Han kommer inte att vara särskilt kritisk hos er.”

Holmberg blev väldigt förvånad över presskontaktens agerande.

– Jag trodde faktiskt inte mina öron. Jag har aldrig varit med om något liknande från en företrädare för ett politiskt parti i Sverige. Han försökte alltså köpslå för att få mig att inte ta upp kritiken kring Kaplan. Och sen berättar han helt öppet att han tänker tysta en kritiker, kommenterade han till SVT strax efter att det hänt.

LÄS ÄVEN: Holmbergs intervju fick Bah Kuhnke petad: ”Hela poängen med journalistiken är att granska makten”

Moderaten Olof Lavesson anmälde Fridolin till KU

Riksdagsledamoten Olof Lavesson (M) har anmält Fridolin till KU.

– Public Services oberoende är en grundbult för demokratin. Det har skett ett tydligt övertramp mot den rågång som gäller mellan de som granskar och de som styr, säger Lavesson till SVT.

Enligt Lavesson har utbildningsminister Gustav Fridolin ett ansvar för hur hans presskontakt agerat.

I förhören med konstitutionsutskottet förnekar Fridolin anklagelsen.

– Jag har inte varit med i några diskussioner som kunde uppfattas som instruktioner till det här samtalet.

Fridolin förnekar även att det skulle funnits en genomarbetad strategi bakom presskontaktens agerande.

Efter incidenten, som SVT kallar för påverkansförsök, blev känd stängdes Gustav Fridolins presskontakt Magnus Johansson av från sin tjänst. Nu är han åter verksam hos miljöpartiet, denna gång hos Mehmat Kaplans efterträdare, bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag