Google bröt mot EU-regler: Tvingas böta 24 miljarder

Faksimil Google
  • Tisdag 27 jun 2017 2017-06-27
E-post 75

BRYSSEL Google har, enligt EU-kommissionen, manipulerat sina egna söktjänster för att gynna sig själva på bekostnad av sina konkurrenter. – Det som Google har gjort är olagligt under EU:s antitrustregler, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Google ska nu tvingas böta cirka 24 miljarder kronor. 

Nätjätten Google har fällts av EU-kommissionen för att ha brutit mot EU:s antitrustregler. Genom att manipulera sökträffarna till fördel för sina egna e-handelstjänster på bekostnad av konkurrenternas, har Google nu belagts med 2,42 miljarder euro i böter. Det motsvarar cirka 24 miljarder kronor.

– Det som Google har gjort är olagligt under EU:s antitrustregler. Det har förhindrat andra företag möjligheten att konkurrera och skapa nytt. Och viktigast av allt: det har förhindrat europeiska konsumenter från att kunna välja fritt, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande, enligt TT. 

I EU-domen kräver man att Google ska ändra sina söktjänster så de egna tjänsterna inte längre gynnas. Google har tidigare genomfört förändringar för att undkomma böter, men det visade sig vara otillräckligt.

Ärendet mot Google har, av EU-kommisionen, utretts sedan 2010.

Nu har Google 90 dagar på sig att avsluta det som EU dömer ut som marknadsmissbruk, annars riskerar företaget ytterligare böter.

Google meddelar att man kommer överklaga domen.

– Vi kommer att granska kommissionens beslut i detalj medan vi överväger ett överklagande och vi ser fram emot att fortsätta framföra vår syn på ärendet, säger en av Googles biträdande chefer, Kent Walker, enligt SVT. 

Googles bötesbelopp har slagit storleksrekord i EU men har ännu ej uppnått det maxbötesbelopp som EU-kommissionen kan utdöma på 8 miljarder euro, en summa motsvarande en tiondel av Googles totala intäkter.

EU:s granskning av Google består av flera ärenden där företaget även väntas behöva betala miljardbelopp i böter gällande de krav som ställs på företag som vill använda bolagets operativsystem Android.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag