Granskning: IS-terrorister krigade med bidrag från Sverige

Bild: Voice of America
  • Torsdag 17 dec 2020 2020-12-17
E-post 2569

SVERIGE Enligt en granskning av tidningen GT har 45 så kallade IS-resenärer försörjts av svenska bidrag efter att de lämnat Sverige för att ansluta sig till terrororganisationen. De ska också ha beviljats bidrag samtidigt som de befann sig i Syrien.

GT:s granskning visar att åtminstone 45 personer har försörjts genom det svenska bidragssystemet sedan de lämnat landet och anslutit sig till Islamiska staten. 24 av dem har fått pengar utbetalda direkt till sig, och resten ”ingår i samma familjegemenskap”.

Det handlar om pengar från Försäkringskassan, CSN, Arbetsförmedlingen, a-kassor och socialtjänsten. I vissa fall har pengar fortsatt betalas ut under flera år.

En kvinna från Norrköping ska ha fått drygt 250 000 kronor utbetalt sedan hon lämnat Sverige med sin familj i maj 2015. Försäkringskassan har försökt kräva tillbaka en del av bidragen men inte lyckats.

I ett annat fall ansökte en familj om och beviljades föräldrapenning ett och ett halvt år efter att de lämnat Sverige.

– Det är rent upprörande att det har gått till på det sättet, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan, till GT.

Hur mycket pengar som har gått till IS-resenärer har myndigheten ingen koll på.

– Det är en del svårigheter med det. Vi varken får eller har några register som pekar ut IS-resenärer eller någon annan grupp, motorcykelgäng eller liknande, säger Thomas Falk.

Ansvariga generaldirektörer för Försäkringskassan har varit: Dan Eliasson (2011–2014), Ann–Marie Begler (2015-2018), Nils Öberg (2018–i dag).

Ansvariga ministrar har varit:
Statsministrar: Fredrik Reinfeldt (M) (2011–2014), Stefan Löfven (S) (2014–i dag).
Socialministrar: Göran Hägglund (KD) (2011–2014), Annika Strandhäll (S) (2014–2019), Lena Hallengren (S) (2019–i dag).

Läs även: Polischefen Erik Nord i stor intervju: ”Ingen som har velat ta bladet från munnen”

Läs även: Tidigare överförmyndare fälls för en rad grova tjänstefel

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem och hjälp oss att fortsätta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag