Han har övertaget i SDUs maktkamp

Henrik Vinge till vänster och Gustav Kasselstrand till höger. Bilden är ett montage. Foto: Privat / Pressbild
  • Torsdag 27 nov 2014 2014-11-27
E-post 44

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja vem som har övertaget i den interna maktkampen inför helgens kongress i Sverigedemokratisk Ungdom. Vi har undersökt antalet gillningar på Facebook från delegater som har rösträtt i helgens möte. Och siffrorna är tydliga.

Till helgen avgörs vem som fortsatt ska leda Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU. Två alternativ står mot varandra där valberedningens förslag bygger på fortsatt förtroende för nuvarande ordförande Gustav Kasselstrand. I det andra förslaget, som utmanar valberedningen, ser vi Henrik Vinge som föreslagen ledare för förbundet.

Vi har jämfört gillningar på Facebook

Nu kan Nyheter Idag avslöja vem som har starkast stöd hos delegater på Facebook. Det är delegater med rösträtt på mötet som slutligen avgör hur styrelsen fortsatt ska se ut och vem som kommer leda förbundet.

På SDUs officiella Facebooksida presenteras valberedningens förslag som har fått drygt 170 gillningar. Men det är bara en person med rösträtt på helgens möte som gillar förslaget på Facebook. Resten är personer som som antingen är medlemmar i SDU eller moderpartiet, men även personer från andra organisationer som exempelvis Nordisk Ungdom.

Vidare presenterar SDU på sin Facebooksida såväl suppleanter som ordinarie ledamöter individuellt ur valberedningens förslag. Där tillkommer totalt tre ytterligare personer som har rösträtt på årsmötet som gillar ett eller flera av inläggen till stöd för valberedningens förslag.

Gillningar från röstberättigade: Henrik Vinge 14 – Kasselstrand 5 

När vi sedan tittar på antalet delegater med rösträtt som har gillat det utmanande förslaget inför helgens årsmöte hittar vi betydligt fler gillningar. Totalt är det fjorton personer som gillat det alternativa förslaget, men där ingår även en gillning från Vinge själv. Vi har inte funnit en gillning från Kasselstrand på valberedningens förslag, men vi utgår ifrån att han kommer rösta för det förslaget ändå.

Då ger det ställningen fem personer med rösträtt till fördel för valberedningens förslag där Kasselstrand fortsatt kommer vara ordförande, samt fjorton röster på det alternativa förslaget där Vinge istället leder förbundet.

Nyheter Idag har inte kontrollerat det totala antalet personer i röstlängden, varför dessa siffror ska ses som en indikation. Om röstlängden är 29 personer eller fler kan Kasselstrand teoretiskt fortfarande bli omvald. Vidare betyder inte en gillning att man nödvändigtvis röstar på det man ”gillar” på Facebook.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag