Här får vita människor flytta sig för ”rasifierade”

  • Måndag 7 jul 2014 2014-07-07
E-post

ALMEDALEN I sociala medier har det gått ett rykte om att vita människor fick flytta på sig till förmån för såkallade ”rasifierade”. Nyheter Idag kan bekräfta att det stämmer och vi har talat med en person som var på plats. – Det var obehagligt, säger vår anonyma källa.

Nyheter Idag har tidigare berättat om ett evenemang som organisationen ”Rummet” arrangerat under Almedalsveckan, där vi blev ombedda att lämna lokalen med hänvisning till att individer i lokalen ska ha känt sig otrygga med vår närvaro. Med titeln Antirasistisk utvärdering av veckan låg fokus på rasism och främlingsfientlighet.

”Värsta sorten av rasism”

En källa till Nyheter Idag befann sig i lokalen för att lyssna på samtalen. Vi har pratat med personen under löfte om anonymitet. Hen är mycket kritisk till vad som hände och anser att samtalen i sig hade en rasistisk karaktär. Efter att mötet pågått en liten stund bestämde sig vår källa även för att spela in en dold ljudupptagning från mötet.

– Det var obehagligt. Man är där för att man vill höra om antirasism och så stöter man på värsta sorten av rasism, säger vår anonyma källa.

Berätta vad som hände?

– De sade ungefär såhär, ”Hej alla, det är väldigt fullt här så jag skulle uppskatta om alla vita gav plats åt rasifierade”.

Vad hände efter det?

– Då ställde sig alla som var någon form av svenskar längst bak och så fick de ge företräde till de med mörkare hudfärg. Inte bara hudfärg, även mörkare hårfärg, berättar vår källa.

Tycker inte det var något konstigt

En annan person som var i lokalen är Kawa Zolfagary som bland annat bloggar på sajten Politism. Även han bekräftar att vita människor fick ge plats åt rasifierade, men han anser inte att det är något fel med det.

– En av arrangörerna påpekar att det är ont om plats och att det vore bra om fler rasifierade fick ta del av det, då Rummet vänder sig mot rasifierade är detta inget konstigt, skriver Zolfagary på politism.se

Zolfagary fortsätter sedan beskriva vad som hände och det stämmer i stort in med den beskrivning av vad vår källa förklarar. Dock menar han att det bör jämföras med andra situationer där det enligt Zolfagary kan vara lämpligt att lämna företräde.

– Några enstaka personer lämnade plats åt andra, ungefär som när män självmant tackar nej till att delta i paneler där det enbart är andra män med. Ingen ombads lämna platsen.

Kawa Zolfagary är även mycket kritisk till att en sida med ”kopplingar till den rasistiska rörelsen” skrivit om evenemanget. Vilken sida det är nämner han inte, men han är kritisk till att dessa rapporterat felaktigt om mötet. Vad som beskrivs felaktigt nämns inte heller. Nyheter Idag har tidigare återgett ett citat från Kawa där han på twitter menar att han är felciterad. Vi uppdaterade då vår artikel med den informationen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag