Hård kritik när Filippinerna återvaldes till FN:s råd för mänskliga rättigheter

FN:s råd för Mänskliga Rättigheter i Genève. Bild: Ludovic Courtès/Wikimedia Commons
  • Tisdag 16 okt 2018 2018-10-16
E-post 120

GENÈVE Efter att Filippinerna återvalts till FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter riktas åter hård kritik mot rådet. Även diktaturen Eritrea valdes in i rådet, där länder som Kuba och Saudiarabien redan sitter. I juni lämnade USA rådet i protest mot dess ensidiga fokus på Israel.

På fredagen valde FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter medlemsländer. Rådet fick hård kritik för återvalet av Filippinerna, vars president Rodrigo Duterte för ett blodigt krig mot droger i hemlandet.

Enligt de filippinska myndigheternas egna siffror har minst 4500 drogmissbrukare och langare dödats i kampanjen, medan organisationen Human Rights Watch uppskattar att minst 12000 har dödats av poliser och medborgargarden.

Läs även: Kallade Obama för ”horunge” – Nu hotar Filippinernas president att äta IS-medlemmar levande

Carlos Conde, en filippinsk undersökare för Human Rights Watch, kallade återvalet av Filippinerna för ”ett bakslag för ansvar”, enligt The New York Times.

– Det är samvetslöst, ett drag som bara kommer tillåta Dutertes regering att fortsätta med övergreppen som hör ihop med kriget mot droger, sade Conde.

Men Filippinerna var inte det enda diskutabla invalet till ett råd som ska arbeta för mänskliga rättigheter. Till de andra länderna som valdes in under fredagen hör den ökända diktaturen Eritrea, som bland annat hållit den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fången utan rättegång sedan 2001.

I rådet sitter sedan tidigare länder som Kuba, Egypten, Saudiarabien och Pakistan, som alla anklagats för att ha brutit mot mänskliga rättigheter på olika sätt.

USA lämnade rådet i protest

I juni lämnade USA FN:s råd för Mänskliga Rättigheter i protest mot rådets återkommande kritik mot Israel.

– Tidigare i år, liksom åren innan det, har Rådet för Mänskliga Rättigheter antagit fem resolutioner mot Israel – mer än antalet resolutioner mot Nordkorea, Iran och Syrien sammanlagt. Detta oproportionerliga fokus och oändliga fientlighet mot Israel är ett tydligt bevis på att rådet motiveras av politiska hänsyn snarare än mänskliga rättigheter, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i ett tal när USA lämnade rådet.

– Om Rådet för Mänskliga Rättigheter ska attackera länder som upprätthåller mänskliga rättigheter och skydda länder som bryter mot dem, ska USA inte bidra till rådets trovärdighet, tillade Haley.

Sverige kandiderade för en plats i rådet 2013 men valdes inte in. Istället har Sverige haft observatörsstatus i rådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag