Houston lamslaget av ett av de värsta skyfallen i USA:s historia

Foto: NBC News
Foto: NBC News
  • Tisdag 29 aug 2017 2017-08-29
E-post 11

USA Stora delar av Houston i Texas är lamslaget av orkanen Harvey och skyfall som beskrivs som några av de värsta i landets historia. På vissa platser beräknas mer än en meter nederbörd falla under ovädret.

De senaste dagarna har video och bilder på översvämningsdrabbade Texas kablats ut i såväl traditionella som sociala medier. Det rör sig om en av de värsta översvämnings­katastroferna i USA:s historia.

Minst åtta har bekräftats döda i Texas, en siffra som befaras stiga kraftigt de kommande dagarna. Polis, räddningstjänst och andra myndigheter är nedringda av tusentals människor som är i desperat behov av hjälp, men har inte resurser att hjälpa alla.

– Vi vet att historiskt sett vid sådana här händelser så går, tyvärr, dödstalet upp, säger Houstons polischef Art Acevedo till AP.

– Jag oroar mig för hur många kroppar vi kommer hitta.

Utöver de mänskliga trauman som utspelar sig i USA:s fjärde största stad är de beräknade ekonomiska kostnaderna för översvämningen svindlande. En siffra på 40 miljarder dollar nämndes i ett tidigt skede, men har nu sannolikt ökat kraftigt.

Hela 760 millimeter regn har de senaste dagarna fallit på vissa platser och ytterligare mer än 600 millimeter väntas falla innan orkanen bedarrat. Anledningen till de kraftiga skyfallen är att Harvey rör sig långsamt längs Texas kust och därmed ständigt fylls på med mer nederbörd av den varma Mexikanska golfen.

Utöver polisen, brandkåren och nationalgardet deltar även många frivilliga i räddningsarbetet i Houston med omgivningar.

– Jag kunde inte sitta hemma och bara titta på TV med tanke på att jag har en båt och alla verktyg som behövs för att hjälpa till, förklarar Dallasbon Chris Thorn som åkt till Houston för att hjälpa till.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag