Hundra aidsforskare blev till sex

  • Lördag 19 jul 2014 2014-07-19
E-post 0

UKRAINA Det nedskjutna planet MH-17 har ingen missat. De stora medierna har också rapporterat om att så många som 100 av de omkomna var experter på väg till en aids-konferens. Nu visar det sig att detta alls inte stämmer.

Hela Ukrainakrisen har omgärdats av frågor om mediernas opartiskhet när det kommer till var skulden skall läggas. Den relaterade nyheten om att ett hundratal av offren var på väg till en internationell aids-konferens i Melbourne stämmer till eftertanke när det gäller mediernas rapportering av händelserna. Denna nyhet slogs upp stort av de etablerade medierna, men har försvunnit från deras hemsidor under de senaste timmarna.

Anledningen är att presidenten för det Internationella aids-förbundet, Francoise Barre-Sinoussi, under lördagen meddelade att siffran 100 inte alls stämde.

– Siffran vi bekräftat med hjälp av australiensiska, malaysiska och holländska myndigheter är sex personer, säger hon till AFP.

– Det kan vara några till, men inte det antal som rapporterats, fortsätter hon.

Den svenska rapporteringen om att det skulle röra sig om så mycket som hundra personer tycks härstamma från en uppgift i The Guardian, där det dock tydligt framgår att det rör sig om obekräftade uppgifter. I de svenska tidningarnas texter har det som regel också framgått att denna siffra inte är säker, men rubrikerna har varit desto mer tvärsäkra. Återigen får vi anledning att mana både medier och allmänhet till att vara mer källkritiska.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag