Indien förbjuder skandaldokumentär, vill inte uppfattas som ett våldtäktsland

Dömde våldtäktsmannen Mukesh Singhs uttalande har rört upp känslor på hög nivå i Indien. Foto: Faksimil Youtube / India's Daughter
  • Torsdag 5 mar 2015 2015-03-05
E-post 419

INDIEN Istället för att dra lärdom av den kontroversiella våldtäktsdokumentären, har indiska myndigheter valt att förbjuda den. Enligt regeringen handlar det om en internationell konspiration mot Indien.

I tisdags berättade Nyheter Idag om filmen India’s Daughter. En dokumentär om den ökända gruppvåldtäkten på en buss utanför indiska huvudstaden Delhi år 2012.

Först var det tänkt att filmen skulle ha premiär på den internationella kvinnodagen nu på söndag, men brittiska BBC4 valde istället att visa den redan igår. Något som retat upp myndigheterna i Indien rejält.

– Vi kan förbjuda den här filmen från att visas i Indien. Men det här är en internationell konspiration för att smutskasta Indien. Vi kommer att undersöka hur vi kan stoppa filmen utomlands också, skrev den indiske bostadsministern Venkaiah Naidu i ett pressmeddelande på onsdagen.

Vad som rört upp känslorna hos de indiska myndigheterna är en intervju som återfinns i filmen. Under ett samtal påstår en av de dömda våldtäktsmännen att det i själva verket var offrets fel att hon blev våldtagen.

– Hon borde bara ha varit tyst och låtit våldtäkten ske. Då hade de släppt av henne efter att de ”tagit henne” och bara slagit pojken, berättar den dömde Mukesh Singh.

Vill inte uppfattas som ett våldtäktsland

Kvinnan bakom dokumentären, Leslee Udwin, har bett de indiska myndigheterna att revidera sitt beslut. Hon menar att filmen inte är ett försök att smutskasta landet, snarare bör den ses som ett bevis för hur långt Indien har kommit i sitt arbete mot kvinnoförtrycket efter bussvåldtäkten för snart tre år sedan.

De indiska makthavarna verkar dock mer rädda för att Indien ska ses som ett våldtäktsland, och man får således anta att de inte läser internationell press alltför ofta.

– Under inga omständigheter bör den här dokumentären bli visad. Ingen borde visa den i elektronisk media, sa inrikesminister Rajnath Singh till det indiska parlamentet under tisdagen.

De indiska myndigheterna har under de senaste dagarna skickat ett brev till statliga BBC4 där de förklarar att de inte tänker låta någon utnyttja våldtäkten kommersiellt. Man har även bett Youtube censurera alla klipp som kan länkas till dokumentären, rapporterar Reuters.

Huruvida Delhis krav hörsammas någon annanstans än innanför Indiens gränser återstår att se.

Om du själv vill se den i Indien förbjudna filmen, har du den i sin helhet här nedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag