Instagram-hot om massaker på fyra skolor i Oskarshamn

Polisbevakning utanför Kristinebergskolan i Oskarshamn. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 17 maj 2018 2018-05-17
E-post 64

STOCKHOLM Polisen söker information om vem som har hotat om skolskjutningar i Oskarshamn. Trots hotbilden har polisen i samråd med skolledningen fattat beslut att hålla skolorna öppna under torsdagen. ”Det är förstås en mycket olustig situation vi hamnat i”, säger Lotta Lindgren, förvaltningschef för bildningsförvaltningen i Oskarshamn, till Kvällsposten.

Under tisdagskvällen fick polisen vetskap om att någon publicerat ett hot på Instagram mot fyra skolor i Oskarshamns kommun. De utpekade skolorna är Oscarsgymnasiet, samt grundskolorna Vallhallaskolan, Rödsleskolan och Kristinebergskolan.

Enligt hotet ska en massaker ske under torsdagen.

Lotta Lindgren, förvaltningschef för bildningsförvaltningen i Oskarshamn, säger att hotet berör omkring 2 000 elever och anställda i kommunen.

– Vi fick information från polisen under onsdagsmorgonen och det är naturligtvis en olustig situation att hamna i, säger hon till Kvällsposten.

Trots hotbilden kommer skolorna att hållas öppna under torsdagen. Den bedömningen har skolledningen gjort tillsammans med polisen.

– Polisen säger att av erfarenhet brukar de här hoten inte vara något, men vi vet inte. Vi kan inte själva göra bedömningen om hotet kommer verkställas eller inte, säger Lotta Lindgren till Östra Småland.

Okej att hålla barnen hemma

Lotta Lindgren förstår om det finns föräldrar som vill hålla sina barn hemma.

– Om en förälder anmäler frånvaron är det giltig frånvaro.

Polisen Oskarshamn förvarnar på Facebook att det kommer vara en större närvaro av poliser än vanligt vid Oskarshamns skolor under torsdagen.

Under onsdagseftermiddagen gick Oskarshamns kommun ut med en uppdatering om situationen. Där bekräftas att hotbilden mot skolorna kvarstår.

”Verksamheten fortsätter som vanligt under onsdagen. Polisen bedömer att skolorna kan hållas öppna som vanligt under torsdagen. I dialog med polisen har bildningsförvaltningen beslutat att verksamheten fortsätter som vanligt under torsdagen den 17 maj. Ändras hotbilden omprövas beslutet.”

Den som har upplysningar om hotet ombeds att kontakta sin rektor eller tipsa polisen på telefonnummer 114 14.

Prova PLUS för 349 kronor i ett halvår. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag