Internetkatterna har fått egen festival – på Södra Teatern

Äntligen finns det en kattvideofestival, som vi längtat! Foto: Wikipedia
  • Fredag 22 aug 2014 2014-08-22
E-post 0

LOLCATS De dyker upp på Facebook, Twitter och Buzzfeed – filmklipp med söta, rara, gulliga och dråpliga katter i huvudrollen. Du må hata eller älska katter, men du kommer inte undan. Internetkatterna har till och med en egen filmfestival. Nu kommer den till Sverige.

Kattvideon är ett av samtidens största internetfenomen.  Grumpy Cat, Lil Bub och Maru, katten som älskar att slå sig till ro i kartonger, även när de är flera nummer för små. Pyttesmå kattungar skjuter rygg åt enorma pitbulls och katter som spelar piano och sjunger. Men vad är det egentligen som gör internetkatterna så populära?

Kanske kan frågan till sist få ett svar. Nu har Södra Teatern nämligen satt klorna i världens första kattvideofestival, Catvidfest.

Filmfest och samtal

Kattvideofestivalen är sammansatt av The Walker Art Center i Minneapolis i USA och har lockat 10 000-tals kattälskare under turnén i Nordamerika. I augusti har den tredje upplagan med de nya hetaste internetkatterna premiär och därefter kommer den till Stockholm, närmare bestämt till Södra Teatern.

Festivalen handlar inte bara om att titta på filmklipp med katter, poängterar man, utan om att titta på katter tillsammans med andra.

Förutom videopaketet, som är ca 70 minuter långt, bjuds också på samtal om internetkattens roll i samhället. Medverkar gör också det feministiska nätverkskollektivet ÖFA, som arrangerar en queerfeministisk kattnattklubb.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag