Intervju med ”Darko Crncevic” efter Twitteravstängningen: ”Värre än jakten på dem som tycker olika är den massiva tystnaden från folk med makt”

Foto: Twitter
  • Fredag 14 sep 2018 2018-09-14
E-post 154

SVERIGE Det senaste året har han varit ett av de mest följda och mest delade kontona på Twitter. Ända till torsdagen 13 september då Twitter stängde ner hans konto. Nyheter Idag har intervjuat ”Darko Crncevic” – @daccraft – om avstängningen, beslutet att flytta från Sverige, Lars Lindström, och hur han ser på yttrandefriheten.

Enligt Darko så stängdes hans konto ner efter att Expressen hört av sig till Twitter om de tweets med redigerade videoklipp på Expressenprofilen Lars Lindström som Darko brukade lägga upp under vinjetten ”Fredagsmys”.

När det kom meddelanden från Twitter om klagomål på filmerna hänvisade Darko till det amerikanska begreppet ”fair use”, som i en amerikansk legal kontext innebär att även copyrightskyddat material kan användas om det görs i begränsad omfattning och vid exempelvis satir. I svensk lag finns inte motsvarande. Twitter tog också bort filmerna och Darko uppger att han slutade att posta någonting relaterat till Expressen.

Intervjun med Darko har gjorts på sociala medier-plattformen Gab.ai där han numera har ett konto.

Avstängningen. Är den permanent?

”Vet inte. Jag har inte fått någon mer information från Twitter. De frågar om min adress, mitt namn och så vidare. Och om det ska vara nödvändigt, då vet jag inte (om Twitter är så intressant).

Fick du någon varning innan du blev avstängd?

”Nope. Inte av Expressen. Jag fick det första meddelandet (från Twitter) att klipp och bilder blivit borttagna. Svarade frågande om inte satir är fair use. Fick inget svar. Sedan kom nästa. Och nästa. Ja. Du fattar”, skriver Darko.

Det som fick folk att i en större omfattning börja följa Darko Crnecevic var ett inlägg daterat den 13 februari 2016 där han tog farväl av Sverige. Ett land han såg på med oro, som han anser vara på väg åt fel håll. Med gängskjutningar, ökad grov brottslighet och förändrade kulturella normer.

Darko har på Twitter hela tiden skrivit under alias. Men han har berättat att han själv är invandrare, uppvuxen i Sverige och i det långa farvälbrevet berättade han att han flyttat till Polen.

Hur ser du på det beslutet idag (att flytta)?

”Helt rätt. Jag tänkte väldigt långsiktigt och även om Sverige klarat upp vissa bitar bättre än vad jag trodde så är det andra saker som blivit värre. Primär anledning till flytt var trygghet och skola.”

Darko Crnecevic är inte det första fallet av avstängning eller censur på sociala medier den senaste tiden. I flera fall har det drabbat svenska satiriker. Aron Flam blev någon vecka innan valet avstängd i 30 dagar från Facebook. När Jens Ganman och Magnus Carlsson släppte sin tecknade film ”Så att det blir rätt” på Youtube så togs den ner efter någon timme. Den har sedermera lagts upp på alternativa sajter (länkar i artikeln nedan).

Läs mer: Jens Ganmans och Magnus Carlssons nya film nerplockad från Youtube efter två timmar: ”Hatretorik”

”Sverige har ingen fungerande satirscen idag. Så fort det blir satir på riktigt så blir det problem med att få ut det/låta det finnas kvar och nästan inga tunga debattörer kommenterar det utom i kraftigt negativa ord. Det som kommer kommenteras nästan aldrig av mainstream media utan behandlas med tystnad”, kommenterar Darko.

Hur mår yttrandefriheten i Sverige idag?

”Yttrandefriheten mår dåligt. Du har den enligt lag. Men i realiteten finns det ”straff” om du har fel åsikter. Ta det här med värdegrund till exempel. Att inte fler kan se att den är skapad för att komma runt ”lika inför lagen” är beyond me. Du har fel ”värdegrund” och – hepp! Inget jobb. Folk med andra åsikter problematiseras, Ad Hominen appliceras och skumma avsikter insinueras mer än att faktiskt lyssna på vad folk säger”,skriver Darko och fortsätter:

”Jag säger som Tim Pool (frilansjournalisten): Sverige har blivit creepy. Oppressivt. In i ledet, tyck rätt. Ställ inte frågor. Ifrågasätt inte. Skillnaden i dessa frågor mot hur folk pratar här (i Polen) är så stor att man faktiskt mår dåligt när man tänker på det. Ni är mitt i det… ni förstår inte hur illa det är.”

Han varnar för något som är värre än jakten på oliktänkande.

”Värre än jakten på dem som tycker olika är den massiva tystnaden från folk med makt. De säger inget. De låter det hända i tysthet. Vilket på många sätt nästan är mer skrämmande än jakten på åsikter. Det får hända. Det är ju ok. ”Det är ju trots allt åsikter jag inte håller med om”. Typ”, skriver Darko.

Något du vill tillägga?

”Att det är ok. Jag accepterar det. Behöver en ändå paus från Sveriges trams. Och be gärna folk låta Lars Lindström vara. Inte mer hat och skit. Det är inte så det ska fungera i ett bra land. Var större än så.”

Nyheter Idag söker Expressen för en kommentar.

Följ Darko Crncevic på Gab.ai

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag