Iran hotar avbryta kärnavtal: ”Inom några timmar”

Irans president Hassan Rouhani. Foto: Wikimeda commons
  • Tisdag 15 aug 2017 2017-08-15
E-post 0

IRAN I ett tv-sänt tal hotar Irans president Hassan Rouhani med att, inom några timmar, avbryta sitt kärnkraftsavtal med omvärlden om USA inte river upp sina sanktioner mot landet. 

Irans president Hassan Rouhani hotar att Iran kan dra sig ur det kärnkraftsavtal, som landet ingått i med flera världsmakter, om USA inte river upp sina sanktioner, det uppger Svenska Dagbladet.

I ett tv-sänt tal under onsdagsmorgonen hotar Rouhani att avbryta avtalet redan inom några timmar om inte USA ändrar sin politik gentemot Iran.

– Den misslyckade erfarenheten av sanktioner och tvång tog deras tidigare administrationer till förhandlingsbordet, säger Rouhani i det tv-sända talet, enligt Svenska Dagbladet.

Rouhani menar att om USA vill återgå till sin politik innan kärnkraftsavtalet kommer även Iran återgå till sin tidigare hållning mot USA, men mycket hårdare.

Efter många år av förhandlingar och sanktioner nådde till slut Iran och de permanenta medlemmarna av FNs säkerhetsråd, USA, Ryssland, Frankrike, Kina och Storbritannien, under 2015, fram till ett avtal som avspände relationen mellan Iran och omvärlden.

Iran tilläts fortsätta utveckla kärnkraft i utbyte mot begränsningar i sitt kärnkraftsprogram, för att förhindra utvecklingen av kärnvapen. I utbyte mot dessa eftergifter lättades sanktionerna mot Iran.

Avtalet har varit under hot efter att Iran tidigare i år utfört missiltester och USA svarat med att införa nya sanktioner mot Iran, handlingarna från båda sidorna anses bryta mot avtalet.

USAs president Donald Trump har återkommande kritiserat avtalet med Iran och under presidentvalskampanjen lovade han att fixa ett bättre avtal för USA.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag