IT-attack mot Henrik Jönssons nya bok om ”frihetligt självförsvar”

Foto: Pressbild
  • Måndag 17 maj 2021 2021-05-17
E-post

En ny bok från Samizdat Publishing, som tidigare gett ut uppmärksammade ”Det här är en svensk tiger”, har utsatts för sabotageförsök i samband med lansering. När bokens författare Henrik Jönsson öppnade förhandsbeställning av ”Frihetligt självförsvar” på sin hemsida utsattes sidan för en överbelastningsattack. Nu är hemsidan uppe igen, och bokens förläggare Aron Flam säger till Nyheter Idag att han bara ”motiveras av sånt här”.

Den första boken från Aron Flams bokförlag Samizdat Publishing, hans egen ”Det här är en svensk tiger”, väckte stor uppmärksamhet när Flam åtalades för upphovsrättsbrott på grund av bokens omslag, en satirisk version av Bertil Almqvists klassiska beredskapsteckning ”En svensk tiger”.

Flam friades i domstol i oktober förra året och har sedan dess fortsatt som förläggare. Men nu har förlagets senaste bok, ”Frihetligt självförsvar” av Henrik Jönsson, utsatts för sabotage i form av en överbelastningsattack mot sajten där man kan förhandsbeställa boken.

– Det är ju trevlig att den litteratur vi publicerar anses utgöra ett så stort hot alternativt irritationsmoment att folk lägger ned tid på att motarbeta oss på det här sättet, säger Aron Flam till Nyheter Idag.

Kommer de lyckas stoppa er?

– (skrattar) Nej, det gör de inte. De lyckas kanske försena oss och ge oss en bra story till marknadsföringen. Du känner ju mig vid det här laget Johannes, jag tar ju inte in någon rim och reson. De ger sig på fel person helt enkelt, jag motiveras av sånt här.

Du fattar inte vinken helt enkelt?

– Nej, det kan man lugnt säga, säger Aron Flam.

Bokens författare Henrik Jönsson berättar för Nyheter Idag att man först trodde att sajten fick problem på grund av det höga försäljningstrycket.

– I samband med att jag publicerade min veckovideokrönika, som jag gör varje lördagmorgon, så aviserade jag att man kunde göra förbeställningar på ”Frihetligt självförsvar”. Och när det gick ut blev det en jäkla raket, vi sålde slut på hela förstaupplagan på 500 ex som vi hade, på typ två timmar.

– Det blev så himla stort tryck, jag fick så mycket meddelanden från folk som ville beställa den, så vi bestämde att vi öppnar upp tusen exemplar till så att det inte blir orättvist mot de som inte fick chansen.  Så skenade försäljningen iväg jättesnabbt, när vi peakade sålde vi elva böcker i minuten.

– Och då, precis då, dyker servern ner. Och då tror alla vi att det beror på att vi har en för skruttig e-handelslösning som inte klarade av att så många ville köpa boken.

– Så grejade vi med det hela helgen, för att få rätt på det. Men det är konstigheter med det. Så idag har vi fått upp sidan igen, och fick bekräftat från hostingbolaget att det rörde sig om en överbelastningsattack. Det fanns ett litet säkerhetshål i ett formulär man kunde fylla i för att kontakta mig. Den använde de då för att skicka jättemånga mail för att störa ut försäljningen.

– Det är identifierade hostingbolaget ganska snabbt, så stängde dom ned hela min sajt, pang bom bara. Nu har de kunnat aktivera den igen, för att vi har tagit bort säkerhetshålet.

– Men det där säkerhetshålet, ett kontaktformulär för att boka mig som föreläsare eller något i den stilen, den hade legat där i flera år. Fast på en sida som inte var publicerad längre. Men någon har letat upp den här sidan, och gjort det här precis nu… jag kan inte se det på något annat sätt än att någon försökte störa ut försäljningen av min bok

Ja, hade det hänt för några månader sedan hade ju spelat så jättestor roll att du hade lite problem med hemsidan en dag…

– Ja exakt, det är för konstig slump att det händer precis när vi släpper den här boken som blir väldigt populär. Det känns anmärkningsvärt, jag förstår inte varför någon skulle vilja göra det. Men uppenbarligen är det någon som inte gillar att jag skrivit en bok om libertarianism och Sverige, så att de tyckte att nu sänker vi den jävelns server.

För att motverka dem kanske du kan berätta för våra läsare vad boken handlar om?

– Jag kallar den ju ”Frihetligt självförsvar”, och den är både en debattbok och en ideologisk kampskrift som betonar frihetliga värden och ställer dem mot socialism och den kollektivistiska principen.

– Sedan går jag igenom alla de huvudsakliga maktkluster som finns i Sverige, och på vilket sätt friheten eroderas och inskränks i allting från hur media fungerar, inom akademin, inom kulturlivet, inom det politiska livet, en massa olika områden där jag gör den här analysen.

– Men boken ska även fungera som en slags guide för människor som är intresserade av stärka sin egen frihet, och stärka friheten generellt, att stoppa maktöverföringen från individ till stat. Så den ger ”actionable bullet points” i slutet på varje kapitel: när det gäller media, tänk på det här, var du hittar dina nyheter, stötta inte publikationer som slåss för att utöka presstöd och så vidare.

– Jag har försökt sammanställa det så att folk som gillar det här ska få en short list: här har du grejer du kan göra, om du också tycker det är en dålig idé med maktöverföring från medborgaren till staten.

Det här självförsvaret du förespråkar, är att inom lagens ramar eller är det fråga om anarkistisk civil olydnad?

– Allt är inom lagens ramar. Jag är en helt fredlig person. Ingen uppmaning om att bryta några lagar. Jag är inte anarkist, jag är libertarian. Självförsvaret handlar om saker som när man sätter barnen i skolan, tänk på att göra de här grejerna, var du ska sätta dem för att undvika indoktrinering. Eller tänk på det här när du förvaltar dina egna pengar, när du tittar på hur samhällsekonomin fungerar. Hur pensionssystemet fungerar.

– Det är riktat mot människor som vill veta hur man, inom lagens gränser, kan maximera sin egen frihet och undvika att ge mer resurser till de kollektivistiska intressena. Så det är en helt fredlig bok, och jag är absolut ingen anhängare av oegentligheter eller våldsamheter.

Boken ”Frihetligt självförsvar” kan nu åter förbeställas från Henrik Jönssons hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag