”Jag försökte hugga han wallah” – 18-åring åtalas för mordförsök på systerns kompis

Foto från polisens förundersökning.
  • Tisdag 14 jul 2020 2020-07-14
E-post

HEBY En 18-årig man har åtalats för att ha knivhuggit en 17-åring som umgicks med hans syster. Åklagaren konstaterar att det kan ligga ett hedersmotiv bakom attacken.
– Jag får inte ha flickvän och hon får inte ha pojkvän, vi är muslimer, säger den misstänkte i förhör.

Expressen rapporterar att det var i april i Heby kommun som 18-åringen hade gett sig ut för att leta efter sin syster och fick skjuts av sin pappa.

– Den misstänkte åker ut för att hämta sin syster. Och om jag förstått det rätt var hans och hans pappas inställning att hon inte fick umgås med de här personerna, säger åklagaren Anne Sjöblom till Expressen.

Under tiden chattade 18-åringen med en annan person. Där skrev han att hans syster hade gått på fest med någon, vilket 18-åringen uppenbarligen inte uppskattade.

”Har sagt till han gå inte närheten av henne nu han ska få i sig”, skrev han.

18-åringen hittade sedan sin syster i sällskap av ett gäng andra personer. Enligt misstankarna gick han då till attack och knivhögg en av dem i magen – en 17-åring som går i samma klass som systern.

”Sen jag tog ut min kniv mordhota varenda en av dom och sa jag kmr döda dom sen jag försökte hugga han wallah”, skrev han i chatten. Sedan skrev han att polisen var efter dem och att han gömt kniven.

– Polisen hittade en kniv i bilen, som målsägandens blod fanns på, säger Anne Sjöblom.

Hon har väckt åtal mot 18-åringen för mordförsök, och konstaterar att det ”framskymtar ett hedersmotiv”.

Den misstänkte har fått svenskt medborgarskap

I förhören med målsäganden, som Nyheter Idag tagit del av, spekulerar han om just ett sådant motiv. Han får frågan om varför det hände.

– Jag vet inte men jag tror någon hederskultur och att hennes föräldrar är muslimer, svarar han.

Han uppger att han bara är kompis med 18-åringens syster, men att hennes familj inte vill att de träffas.

– Hon ska vara hemma en viss tid, hon får inte ha vänner, utan bara tjejvänner men hon får knappt umgås med dem heller, säger han.

I förhören med den misstänkte 18-åringen säger han bland annat:

– Jag får inte ha flickvän och hon får inte ha pojkvän, vi är muslimer.

Hans advokat Marcus Lodin tillbakavisar dock att det skulle finnas ett hedersmotiv.

– Det handlar bara om en pappa och en bror som ville ha hem sin dotter – respektive syster – från en situation där det förekom alkohol. Systern var minderårig och ska inte vara berusad eller umgås med personer som är berusade, säger han till Expressen.

18-åringen förnekar brott och enligt advokaten var det ”en ren olyckshändelse” att 17-åringen fick en kniv i sig. Mannen är tidigare ostraffad och kommer från Somalia men har nu svenskt medborgarskap.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag