Jonatan Unge lämnar podcast efter stämning om ”nazistpyssling”

Bild: Privat/Faksimil Youtube
  • Onsdag 24 maj 2023 2023-05-24
E-post 0

Komikern Jonatan Unge, känd från SVT:s ”På Spåret”, lämnar podcasten ”Unge Meyers lidande” där poddkollegan Bianca Meyer nyligen stämts för förtal. Meyer kommer driva podden vidare och Unge, vars uttalanden i podden utgör grund till stämningen mot Meyer, säger till Nyheter Idag att han lämnar podcasten av personliga skäl.

– Jag kan lova dig att det inte är på grund av det! Det är för att jag har fått ett spädbarn, och jag har alldeles för mycket jobb och måste skära ned, säger Unge. 

Poddaren och youtubern Nick Alinia stämmer med hjälp av ”Förtalsombudsmannen” Christian Peterson komikern och poddaren Bianca Meyer för grovt förtal, vilket Dagens ETC var först med att rapportera.

I sin stämningsansökan skriver Alinia att han pekats ut som ”nazist”, ”alt-right” och ”nazist-pyssling” av Meyer i ett avsnitt av hennes podcast ”Unge Meyers lidande”, som hon har tillsammans med ”På Spåret”-vinnaren och komikern Jonatan Unge.

Avsnittet, med titeln ”Att håna en Nazist-pyssling”, publicerades av poddföretaget Perfect Day Media den 18 januari i år. ”Titeln på avsnittet bekräftar i sig självt att syftet var att svartmåla Nick Alinia som person. Nick Alinia tolkade ordvalet ’pyssling’ som ett sätt att göra en hånfull referens till att Alinia är något kortare än medellängden” står det i stämningsansökan, där Alinia kräver 20 000 kronor samt att Meyer ersätter honom för ansökningsavgiften på 900 kronor.

Ailina pekas inte ut med namn i avsnittet, men menar att Meyer nämnt ”flera personliga attribut som är allmänt kända inom en större krets”, som hans längd, och att han nyligen intervjuat Chang Frick. Detta ska enligt stämningsansökan ha lett till ”att gamla klasskamrater, kollegor, vänner och okända sökte Nick Alina för att uttrycka sin avsky och besvikelse”.

När Nyheter Idag går igenom avsnittet i fråga står det emellertid klart att den som kallar Alinia för ”nazist-pyssling” är Meyers poddkollega Unge.

I segmentet berättar Bianca Meyer att hon ”råkade ställa till lite bråk” i vad hon beskriver som en ”nazist-alt-right-grupp” på Twitters så kallade ”spaces” där twitteranvändare kan tala med varandra.

Bråket handlade om en icke namngiven person, som Meyer beskriver som snygg i konventionell mening. Personen hade gjort en intervju med Chang Frick, som Meyer menade ”var mycket sexigare än den här snygg-killen”.

Jonatan Unge påpekar då att Meyer även ska ha sagt något ”lite mer elakt till honom”.

– Ja, och det tyckte jag själv var onödigt, att jag sa att den här snygg-killen såg ut som en liten kort bög i jämförelse. Det var onödigt, ibland jag kan jag vara lite slängig när jag pratar, säger Meyer och fortsätter:

– Alla tyckte han var så himla snygg, så då tyckte jag att det inte var någon fara att jag som ensam judinna, jag tänkte inte att de skulle bry sig om vad jag sa, säger Meyer, som dock hävdar att hon bad personen om ursäkt.

– Det blir så konstigt att jag ska be om ursäkt till nazister, men jag tyckte att de hade rätt i sak, för jag bad om ursäkt och sa ”förlåt jag märker att du tog illa upp” och så ska man inte be om ursäkt, det håller jag med om.

– Nej, så ska man inte be om ursäkt, det var dumt av dig, säger Jonatan Unge och fortsätter:

– Men det är också ganska tufft för en judinna att be en liten bögnazist om ursäkt, och det måste man ha i åtanke, att det du gjorde var fel, ursäkten var inte optimal men han får då också ha i huvudet att för en judinna så tar det väldigt, väldigt mycket emot att be en liten nassepyssling om ursäkt, säger Unge.

I sin stämningsansökan hänvisar Alinia även till en konfrontation mellan honom och Meyer på Twitter spaces två dagar senare, då Meyer ska ha sagt att avsnittets titel var ”lite rolig”, att Alinia borde bli ”skönare”, att hon ”säger vad fan hon vill” och att ”ni beter er som fittiga bögar”.

Nick Alinia vill inte kommentera för Nyheter Idag varför han valt att stämma Bianca Meyer istället för Jonatan Unge.

– Det rör ju inte bara vad hon har sagt i podden, men jag har valt inte kommentera något medan processen är igång, jag tror det kan skada det hela, säger Alinia.

Finns det några planer på att lämna in en stämning mot Jonatan Unge?

– Nej, inte som det ser ut just nu.

Bli PLUS-medlem och läs svaren från Jonatan Unge om varför han tror att Bianca Meyer blev stämd, och varför han lämnar podden ”Unge Meyers lidande”.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag