Josefssons attack mot medierna: ”Antidemokratiska, totalitära strömningar inom journalistiken”

Josefsson var på hugget på PK-debatt. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 11 okt 2016 2016-10-11
E-post 4007

STOCKHOLM Det råder antidemokratiska och totalitära strömningar inom svensk journalistik där yrkesverksamma journalister försöker hindra yttrandefriheten. Det menade Janne Josefsson som var rejält på hugget under Publicistklubbens debatt på tisdagen.

Ska Sverigedemokraterna få vara med i livesänd tevedebatt i SVT? Ja, det var inte en helt självklar fråga när SVT-personal diskuterade gränser för yttrandefrihet. Som exempel nämndes när SD-gruppledaren Mattias Karlsson i direktsändning råkade yttra meningar som inte passade in i SVTs värdegrund. Efteråt tvingades Aktuellt-redaktionen att göra en rättelse om att de tar avstånd från Karlssons argument.

Men den linjen ställer sig SVT-profilen Janne Josefsson sig mycket kritisk till.

– Det är viktigt att avskyvärda åsikter har rätt att yttras, menade Josefsson.

Inbjuden var även Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör på SVT. Han menade att SVT måste ta ett större ansvar för vad som yttras i direktsänd teve och på en rak fråga var han mycket tveksam till om SVT exempelvis skulle kunna livesända en debatt mellan de amerikanska presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton – inte minst då Trump har åsikter som går emot SVTs värdegrund.

– Det hade varit en tuff utmaning. Om jag hade Donald Trump i svensk politik, på det sättet, så skulle jag nog inte vilja ha honom i direktsändning, svarade Olsson Al Safandi.

Josefsson: ”Finns hot inifrån journalistkåren”

På samma sätt debatterades hur journalister ska hantera fenomen som Nya Tider, den tidning som varit i centrum i det stora kulturbråk som omgett bokmässan i Göteborg. Frågan blev än större efter att SVT Aktuellt bjöd in Nya Tiders redaktör Vavra Suk och antirasisten Henrik Arnstad för en debatt. Men programmet fick kritik eftersom Arnstad inte ställde upp på att debattera och inslaget fick göras live-sänt med tv-länk.

Under de förhållandena lyckades Vavra Suk säga sin mening utan att någon journalist riktigt kunde korrigera honom, något som fått stor kritik efteråt. Senare kom debatten att bli föremål för en ny debatt i SVT Aktuellt, något som kritiker menar liknade ett personalmöte. Och under måndagens debatt i Publicistklubben var det debatten om debatten om debatten. Och i allt detta har det i praktiken rests krav, inte minst i Dagens Nyheter, om att SVT inte ska låta människor med fel åsikter debattera.

– Jag menar att det finns hot inifrån journalistkåren själva, kommenterade Josefsson.

Hotet beskrev Josefsson som ”antidemokratiska, totalitära strömningar inom journalistiken”. Och han hade även en minst sagt egen beskrivning av yttrandefrihet där han poängterade att även han ”drabbas” av den.

– Yttrandefriheten är inte en vacker vän att hålla i handen. Jag kan säga att när jag råkar ut för journalister och sånt där, då tänker jag ”för fan, förbjud dom jävlarna”. Det finns inte ett kommatecken som är sant, utbrast Josefsson med poängen att trots detta ska journalister få lov att fortsätta sin verksamhet.

Nedan kan du ser debatten från Publicistklubben

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag