Källor: Liberalerna och Centerpartiet sviker Moderaterna

Blir det nej till Nato i en folkomröstning kommer Björklund respektera detta, lovar han när Nyheter Idag frågar.
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 489

SVERIGE Under lördagen väntas både Liberalerna och Centerpartiet att lämna besked på Ulf Kristerssons ultimatum. Enligt källor till SR-Ekot väntas Liberalerna att motsätta sig Ulf Kristersson som statsminister. Det kan i sin tur ge Stefan Löfven (S) chansen att fortsätta som statsminister.

Alliansen ser ut att spricka. Inom kort väntas både Liberalerna och Centerpartiet hålla pressträff där de ger sitt svar på Ulf Kristerssons ultimatum. I praktiken går Kristerssons förslag, som han kallar ”3-2-1”, ut på att om inte samtliga Allianspartier vill ingå i en regering – då kan M forma regering med de partier som vill ingå. I praktiken betyder det en reducerad borgerlig regering.

Men både Liberalerna och Centerpartiet har markerat stenhårt mot någon slags regeringskonstellation som i teorin kan behöva söka stöd, om än indirekt, av Sverigedemokraterna. Under lördagen meddelade exempelvis Centerpartiet i Malmö att de blockerar en borgerlig regering där SD skulle få inflytande.

Därmed väntas Socialdemokraterna få ett slagläge att ta makten i Malmö. Och nu kan en liknande situation uppstå på riksplanet. Enligt källor till SR Ekot väntas Jan Björklund under lördagens presskonferens meddela att han stoppar Ulf Kristerssons plan på att bli statsminister.

I en senare Tweet meddelar SR Ekot att även Centerpartiet väntas göra ett liknande utspel som Liberalerna under dagen. Därmed väntas det bli utsiktslöst för Ulf Kristersson att bilda regering.

Nyheter Idag följer både Liberalernas och Centerpartiets presskonferenser under lördagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag